Militæret slo av alle offentlige kommunikasjonsløsninger som den tyrkiske presidenten hadde tilgang til under kuppforsøket i juli 2016. Recep Tayyip Erdogan hadde med seg en privat Iphone. Han ga intervjuer og kommuniserte med videoløsningen Facetime med omverdenen for å fortelle at han fortsatt var landets president.

Økonomisk krigføring

Nå oppfordrer han til boikott av Apple og andre amerikanske teknologiselskaper.

– Vi vil boikotte amerikanske elektronikkprodukter. Samsung er et godt alternativ. I stedet for å kjøpe produkter fra utlandet og betale med utenlandsk valuta skal vi produsere her og selge til utlandet, sa Erdogan i en tale i Ankara tirsdag.

I løpet av den siste måneden har den tyrkiske valutaen tapt en fjerdedel av verdien mot amerikanske dollar. Dette kom etter at USAs president Donald Trump ila Tyrkia straffetoll på stål og aluminium.

USA forlanger at en fengslet prest skal løslates og har gitt en frist til onsdag.

– De som har stått bak dette angrepet mot Tyrkia vil forstå at det ikke vil lønne seg. Vi som land må betale en pris for hva som har skjedd, men det vil det også bli for dem som driver økonomisk krigføring mot Tyrkia. De vil betale, sa Erdogan.

Tyrkia har rundt 47 millioner smarttelefonbrukere. Apples operativsystem Ios har en markedsandel på rundt 16,5 prosent, ifølge Statcounter. Markedet domineres av telefoner som benytter Androids operativsystem –utviklet og eid av det amerikanske selskapet Google.

Apples aksjekurs steg svakt på tirsdag og utviklingen fortsatte i etterhandelen. Selskapet er verdt 1020 milliarder dollar – 150 milliarder dollar mer enn Tyrkias bruttonasjonalprodukt.

Ønsker renteøkning

Fra den 9. august til 13. august stupte kursen på tyrkiske lire fra 5,2 dollar til 7,2. Den har styrket seg i løpet av det siste døgnet og ligger på 6,38 på onsdag morgen.

Dette skal blant annet skyldes at tyrkisk næringsliv har svart med å selger gull og dollar for støtte opp landets valuta. Det er vanlig for tyrkere å plassere sparepenger i ulike valutaer og det ble vekslet flere hundre millioner kroner på tirsdag morgen.

– Det beste alle kan gjøre for at vi kan forsvare æren til tyrkiske lire er å veksle amerikanske dollar, sa president Erdogan i Ankara.

Tyrkisk næringsliv har valutalån på 293 milliarder dollar. Fallet i den lokale valutaen vil gjøre det svært vanskelig å betjene gjelden, som har også økt kraftig i lokal valuta etter at valutaen har svekket seg. Banker må betale nesten 20 prosent rente for å låne fra sentralbanken.

Næringslivsorganisasjoner og finansinstitusjoner forsøker å legge press på Erdogan om å løse konflikten med USA før det er for sent, og å sette opp renten for å få kontroll med prisveksten.

– Noe må gjøres med renten. Er det behov for det i tillegg til innstramning i finans- og pengepolitikken? Ja, det er det, sa konsernsjef Ali Fuat Erbil i storbanken Turkiye Garanti Bankasi i et intervju med NTV på tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her benekter Sandberg at han glemte å varsle om Iran-tur
– Jeg har gjort tre feil, sa Per Sandberg på en pr-seanse i Arendal og pekte blant annet på at han «har glemt å varsle». Da seansen var over sa han at det var en påstand fra Dagens Næringsliv. Les saken i lenken under.
00:28
Publisert: