Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er kjent som en stridig mann, både hjemme og internasjonalt.

Erdogan har i lang tid kranglet med EU, og da særlig Tyskland. Han er misfornøyd med at EU ikke vil ha Tyrkia som medlem, og irritert over EUs visumkrav for tyrkere. EU-kritikk av pressefrihet og menneskerettigheter har jevnlig fått det til å koke over for den tyrkiske presidenten.

Tyrias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske kollega Vladimir Putin (til venstre) har funnet tonen i det siste, til Nato-landenes store bekymring.
Tyrias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske kollega Vladimir Putin (til venstre) har funnet tonen i det siste, til Nato-landenes store bekymring. (Foto: Burhan Ozbilici)

Krangler med Trump

Erdogan har nå havnet i klinsj med en annen mektig kranglefant, USAs president Donald Trump.

Forholdet mellom Tyrkia og USA har lenge vært spent. Blant annet mener tyrkerne USA støtter kurdiske terrorister i Syria, som kjemper mot Assad-regimet, og de er misfornøyd med at amerikanerne ikke utleverer den påståtte kuppmakeren Fethullah Gülen, som lever i eksil i USA.

Det faktum at Erdigans sikkerhetsvakter tidligere i år regelrett banket opp demonstranter, i USA, under presidentens besøk i Washington, hjalp heller ikke på stemningen.

Det har også skapt forferdelse i Washington og de vestlige allierte at Nato-landet Tyrkia forhandler med erkefienden Russland om et stort våpeninnkjøp, rakettsystemet S-400. Dette kommer etter at Tyrkia og Russland har funnet hverandre med felles militære og politiske interesser i krigen i Syria.

Amerikansk visumnekt

Konflikten nådde nye høyder i helgen da USA kunngjorde at de fryser all utstedelse av midlertidige visum ved ambassader og konsulater i Tyrkia. Visumkrangelen brøt ut etter at Tyrkia fengslet en tyrkisk ansatt som jobbet ved det amerikanske konsulatet i Istanbul. Han beskyldes for å stå i ledtog med Gülen og den såkalte Gülen-bevegelsen.

Tyrkia svarte raskt med å gjøre det samme i USA med hensyn til visum.

Midlertidige visum utstedes blant annet i forbindelse med turistreiser, medisinske behandlingsreiser, handelsreiser, eller studieturer til USA.

Mandag, under et besøk i Kiev, var Erdogan raskt ute og ba om godt vær. Vel vitende om at visumstriden svir mye hardere for tyrkerne enn for amerikanerne.

– Ambassadens beslutning om å suspendere all utstedelse av ikke-immigrasjonsrelaterte visum, er bekymringsfull, sa Erdogan, ifølge AFP.

USA har ved flere tilfeller den siste tiden brukt visumnekt som politisk virkemiddel, blant annet mot Russland. Tanken er at tiltaket kan ha en viss suksess fordi det er de mektige elitene som i størst grad blir skadelidende, og dermed kan utøve press på egne myndigheter.

Uro i markedene

Kranglingen og den politiske ustabiliteten har skapt stor uro i de tyrkiske markedene. Istanbul-børsen stupte, og det samme gjorde den tyrkiske valutaen lira og tyrkiske statsobligasjoner.

Den skjerpedepolitiske uroen kommer på toppen av markedsbekymringer for krigen i nabolandet Syria, terror og turistsvikt og økte oljepriser som svir for oljeimportøren Tyrkia.

– Krangelen kommer på toppen av de andre bekymringene rundt Tyrkia, sier Simon Quijano-Evans, markedstateg hos Legal & General Investment Management Ltd. in London, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Han sier situasjonen i Tyrkia er en nok påminnelse for investorene om den globale politiske risikoen i markedene. Men han er foreløpig ikke bekymret for at uroen i de tyrkiske markedene skal spre seg til andre såkalte fremvoksende økonomier.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: