Under en samling i Ankara blant Tyrkias ambassadører sa utenriksminister Mevlut Cavusoglu at tyrkiske myndigheter er tilhenger av diplomati og forhandlinger, men at påtvungne løsninger ikke er akseptable.

Utenriksministeren slo an en mildere tone enn landets president Recep Tayyip Erdogan og oppfordret USA til å være lojal overfor gammelt venneskap og felles medlemskap i NATO.

Den tyrkiske sentralbanken rykket ut mandag med beskjed til valutamarkedene om at alt vil bli gjort for å sikre stabilitet. Erdogans finanssjef og svigersønn, Berat Albayrak, sier at regjeringen har en handlingsplan som skal fjerne noe av presset i valutamarkedene.

Han forsikret at regjeringen ikke har til hensikt å beslaglegge innskudd i utenlandsk valuta eller tvangsveksle slike innskudd til lire.

Erdogan har så langt utelukket en renteøkning som økonomene sier er nødvendig for å stabilisere liren. I løpet av forrige uke varslet presidenten at han vil søke «nye allierte og partnere», uten å gå i detaljer. Han truet næringslivet med drastiske tiltak dersom selskaper begynner å ta ut utenlandsk valuta fra bankene.

Smører systemet

Sentralbanken sier at tyrkiske banker vil få den nødvendige likviditet. Hensikten er angivelig å ta livet av rykter om at banker kan gå over ende. Økt likviditet skal smøre systemet, og sørge for at privatpersoner og bedrifter kan få lån.

Det er ikke umiddelbart klart om dette vil berolige befolkningen, da lire i disse dager er noe folk flest vil bli kvitt, ikke skaffe seg mer av. Før helgen var det kø i bankene av folk som ville veksle tyrkiske lire til dollar eller overføre pengene sine til kontoer i utlandet. Om bankene får tilføring av dollar eller euro, som kundene etterspør, er ikke klart, men framstår som usannsynlig.

Den økonomiske uroen rundt Tyrkia smittet over på børsene i Asia mandag. I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med nesten 2 prosent mens Hang Seng-indeksen i Hongkong gikk ned 1,4 prosent. Krisen mellom USA og Tyrkia kommer på toppen av det allerede spente forholdet mellom USA og Kina, der en full handelskrig er i emning.

Også i Europa falt verdien av tyrkiske lire. Og valutakrisen smittet over på aksjemarkedet.

På Oslo Børs falt hovedindeksen 0,7 prosent de første minuttene etter at handelen startet. Deretter stabiliserte den seg med mindre bevegelse rundt 892 poeng mandag formiddag.

Kjøpte seg ut

Den tyrkiske valutaens dramatiske fall før helgen førte til at stadig kjøpte seg ut av lira og plasserte store summer i japanske yen og sveitserfranc. Tidlig på morgenen mandag var kursen mot dollar falt til 7,23, men den tok seg noe opp i timene etter.

Aktørene i markedet mente at forsikringene fra den tyrkiske sentralbanken hadde en beroligende virkning, i hvert fall inntil noe mer negativt skjer i forholdet mellom presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan.

– Lirens fall skylder flere faktorer. Tyrkia har lenge hatt en svak utenrikshandel, med underskudd på handelsbalansen. Landet har også svake utilstrekkelig utenlandsreserver. I tillegg til alt dette råder det en utfordrende politisk atmosfære, noe som forsterker de allerede svake sidene ved den tyrkiske økonomien, sier Kerry Craig, markedsstrateg hos J. P. Morgen Asset Management.

Alt faller

Før børsene åpnet i Hongkong hadde Nikkei-indeksen i Tokyo allerede åpnet med et fall på 1,3 prosent. Da børsen stengte, hadde Nikkei falt 1,98 prosent.

Shanghai-indeksen falt 0.9 prosent mens Shenzhen-indeksen i Kina gikk ned 1,1 prosent.

Nedgangen skyldes blant annet at den tyrkiske liren fredag falt med 20 prosent, det kraftigste utslaget siden 2001. Lire-raset kom like etter at USAs president Donald Trump uttalte at han vil doble tollen på tyrkisk stål og aluminium.

Tyrkias president Erdogan har siden gått hardt ut mot USA, og søndag hevdet han at det kraftige fallet skyldes et politisk komplott mot landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Surdeigsskolen
Surdeigsskolen del 1: Surdeigsstarter, Martin Fjeld baker surdeigsbrød. Ille Brød i Oslo
02:19
Publisert: