Tyrkiske lira har falt jevnt og trutt de siste ukene og månedene, og denne uken forverret situasjonen seg til en fullblods valutakrise.

Sent onsdag ble valutafallet så prekært at sentralbanken ble tvunget til å sette opp nøkkelrenten med tre prosentpoeng til 16,5 prosent. Selv om president Recep Tayyip Erdoğan hadde angrepet «ågerrenter som djevelens verk», og sverget på at rentene ikke skulle opp.

– Jeg så ikke dette komme. Men Erdoğan og AKP innser åpenbart at å gå inn i et valg med en kollapsende valuta er farligere enn å gå imot sine egne løfter, sier Einar Wigen, Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Einar Wigen, Tyrkia-ekspert.
Einar Wigen, Tyrkia-ekspert.

24. juni avholdes både parlamentsvalg og presidentvalg i Tyrkia. President Erdoğan har Tyrkia i et jerngrep, og han satser på å sementere både sin egen presidentmakt og sitt parti AKPs dominans i tyrkisk politikk og samfunnsliv.

Krisen langt fra over

Det er en akselererende inflasjon som har utløst de siste dagenes lirakrise. Men tyrkisk økonomi sliter også med strukturelle problemer, store underskudd på de offentlige finansene og gjeld i utenlandsk valuta.

En knallsterk dollar, som alle land med fremvoksende økonomier sliter med, har også rammet Tyrkia hardt. Blant valutaer verdt å nevne er det bare argentinske peso som i år har falt mer mot dollaren enn lira.

Ekspertene er enstemmige i at rentehevelse er det eneste og opplagte på kort sikt for å hindre ytterligere valutakollaps. Selv om Erdoğan gjerne skulle sett at dette kunne utsettes til etter valget.

Analytiker Morten Lund i Nordea Markets mener rentene skulle vært satt opp før, noe som sannsynligvis hadde skjedd uten Erdoğans press.

«Rentehevelsen var et steg i riktig retning, men sentralbankens haukaktige politikk kan bli kortvarig fordi Erdoğan nylig sa at han vil ta enda mer ansvar for pengepolitikken hvis (når) han vinner presidentvalget 24. juni. Gitt Erdoğans kontroversielle kunngjøring om at inflasjonen kun vil falle hvis rentene settes ned, utgjør en mer aktiv rolle i pengepolitikken en stor risiko for den tyrkiske liraen», skriver Lund i en analyse torsdag.

Wigen sier den tyrkiske sentralbankens uavhengighet ikke kan sammenlignes med sentralbankene i Vesten, og at det er åpenbart at Erdoğan har stor makt også der.

– Renten er neppe satt opp mot Erdoğans vilje, men han kommer nok til å skylde på andre for at dette har skjedd. Før var slike påstander langt mer troverdige enn de nå er, ettersom Erdoğan får økende kontroll med tyrkiske statsinstitusjoner, sier Wigen.

Fra fire til fem

Erdoğan og AKP vant sitt første nasjonale valg i 2002, på etterdønningene av den tyrkiske finanskrisen i 2001.

Wigen sier Erdoğan og AKP i stor grad arvet økonomiske reformer innført av den forrige regjeringen etter påtrykk fra IMF og Verdensbanken i kjølvannet av finanskrisen i 2001. Dette skapte god økonomisk vekst i AKPs første perioder ved makten. I denne perioden fikk man også kontroll over hyperinflasjonen, strøket seks nuller fra valutaen og etablert liraen som en konvertibel og respektert valuta, også internasjonalt.

Men de siste årene har det økonomiske prosjektet begynt å rakne, samtidig som Erdoğan er blitt mer og mer autoritær. For bare fem år siden kostet det under to lira for en dollar, mens den nå koster nesten fem lira.

Da liraen falt mot fire for en dollar tok mange spøkefugler til nettet og gjorde narr av et av Erdoğans personlige varemerker, nemlig å vise fire fingre som et slags seierssymbol.

Den uttalte betydningen av fingertegnet er fra Erdoğan og AKP «én nasjon, én stat, ett hjemland, ett flagg». Men tegnet, som også går under navnet Rabia-tegnet, kan også ha en religiøs betydning, som de fire pilarene i islam. Tegnet brukes også politisk av Det muslimske brorskapet i Egypt, og i Tyrkia kan det tolkes som en utstrakt hånd fra Erdoğan til islamistene.(Vilkår)

Drømmer du om å ta over et historisk hotell så bør du se dette
Innerst i Fjærlandsfjorden ligger Mundal hotell. Hotellet ble bygget i 1891 da utenlandske turister strømmet til Norge. I dag ligger hotellet der som et spøkelseshus. Kan nye krefter ta hotellet tilbake til sine gode gamle dager?
05:14
Publisert: