President Recep Tayyip Erdogan mener det kraftige fallet i landets valuta skyldes et politisk komplott. I flere taler i helgen rettet han knallhard kritikk mot USA.

– Målet er å få Tyrkia til å overgi seg på alle områder, fra finans til politikk. Vi står igjen overfor et politisk og lumsk komplott. Med Guds tillatelse vil vi komme oss gjennom dette, sa Erdogan i en tale i byen Trabzon søndag.

I talen avviste han at Tyrkia er på vei mot en økonomisk krise – tilsvarende hva fremvoksende økonomier i Asia opplevde i 1997–98.

De asiatiske børsene har startet uken med en nedgang i frykt for at den tyrkiske krisen skal spre seg. Nøkkelindeksene ved børsene i Tokyo, Hongkong, Shanghai, Seoul og Singapore har falt med godt over én prosent.

– Et angrep på oss

Den tyrkiske liren falt med 16 prosent mot amerikanske dollar på fredag etter et USAs president Donald Trump sa han vil fordoble importtollen på tyrkisk stål og aluminium.

Valutaen har fortsatt å falle i asiatisk handel på mandag og var nede på rekordlave 7,23 mot en amerikansk dollar da de asiatiske markedene åpnet – en nedgang på nesten 10 prosent fra fredag.

– Dette er et angrep på oss. Fra mandag morgen av vil våre institusjoner ta alle nødvendige skritt og gi mer informasjon, sa finansminister Berat Albayrak i et intervju med Hurriyet søndag kveld.

Det tyrkiske bank- og finanstilsynet grep inn og la begrensninger på swap-transaksjoner med bruk av tyrkiske lire natt til mandag. Dette utspillet styrket valutaen til 6,9.

– Disse tiltakene har sendt den tyrkiske liren høyere, men det er ikke noe som tyder på at regjeringen eller den tyrkiske sentralbanken vil komme med finans- eller pengepolitiske tiltak som vil gjenopprette tilliten til Tyrkia på kort sikt, sier leder for valutahandel ved National Australia Bank til Bloomberg News.

Analytikere som følger Tyrkia og fremvoksende økonomier etterlyser konkrete planer fra regjeringen. Hverken president Erdogan, eller hans svigersønn og finansminister, har vært villig til å stramme inn og la sentralbanken sette opp renten.

Erdogan har kalt seg selv en «rentefiende» og ønsker at bankene skal tilby billig kreditt for å skape økonomisk vekst.

«Vårt syn er at Tyrkias problemer vil fortsette så lenge de fastholder på en overdreven løs finans- og pengepolitikk», skriver Capital Economics i en rapport.

Tyrkiske lire har falt med 45 prosent mot amerikanske dollar i år.

– Sint – ikke gal

Erdogan sa i helgen at dersom USA er villig til er villige til å ofre sitt forhold til Tyrkia, kommer Tyrkia til å svare med å se etter nye markeder, nye partnerskap, og nye allierte.

– Jeg tror han har snakket med Russlands president Vladimir Putin. Dette er spekulasjon. Erdogan er sint, men han er ikke gal. Så jeg tror det er rimelig å forvente at han vil få penger fra et eller annet sted, sier Tyrkia-ekspert Atilla Yesilada til Financial Times.

Kina og Qatar er andre land som kan være aktuelle for Tyrkia å få hjelp fra. Qatar har egne problemer med nabolandene og har siden i juni i fjor vært underlagt en boikott fra blant annet Saudi-Arabia.

Qatar har også tette militære forbindelser med USA og har en stor amerikansk militærbase.

– Hvis den vestlige alliansen avsluttes kan vi ikke få nødvendig kapitel fra Kina, Russland eller Gulfstatene, sier førsteamanuensis Behlul Ozkan ved Marmara University til Financial Times.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik finner han den neste norske verdensstjernen
Utenlandske musikkpromotører jobber backstage på Øya for å finne den neste store stjernen de kan sette på sin egen scene.
01:59
Publisert: