Den tyrkiske sentralbanken trosser torsdag ettermiddag presidenten og setter reporenten opp fra 17,75 prosent til 24 prosent.

– Dette sender et sterkt signal til markedene og tyrkiske borgere om at Tyrkia svelger den bitre pillen de fleste økonomer mener er nødvendig for å kurere sykdommene landet lider under i kjølvannet av tidligere eksesser med store låneopptak, sier sjeføkonom Holger Schmieding i tyske Berenberg Bank.

Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank.
Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank. (Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg/NTB Scanpix)

Den tyrkiske liraen styrker seg umiddelbart på rentebeslutningen, med over fem prosent mot amerikanske dollar. Børsen i Istanbul tar imot renteoppgangen med applaus torsdag ettermiddag, og særlig bank- og finanssektoren som er opp over fire prosent.

Et spørsmål om uavhengighet

Liraen har stupt som en stein mot andre valutaer de siste ukene og månedene. Men sentralbanken har nølt med å ta i bruk rentevåpenet for å forsvare valutaen, til de fleste økonomers store fortvilelse.

Tyrkia sliter med en inflasjon på nærmere tyve prosent, og liraen hadde i år frem til renteoppgangen mistet 38 prosent av verdien mot amerikanske dollar.

Men den nærmest allmektige president Erdoğan er meget oppsatt på å holde lave renter, som han også gikk til valg på, selv om valutafallet rammer både næringslivet og den jevne tyrker hardt.

Senest onsdag denne uken tordnet Erdoğan mot kravene om renteøkning for å forsvare liraen, og han slo fast at høye renter er et «verktøy for utnytting». Han har også langet ut mot Vesten, som han mener har skylden for krisen i Tyrkia gjennom ondsinnet spekulering for å senke liraen. Den tilspissede politiske situasjonen mellom Tyrkia og USA har også ført til amerikanske sanksjoner, blant annet for å få løslatt en amerikansk pastor som sitter fengslet i Tyrkia.

Det hersket derfor stor spenning rundt dagens rentemøte i sentralbanken, gitt Erdoğans nærmest eneveldige makt i Tyrkia. Senest onsdag utnevnte han seg selv som styreformann i Tyrkias mektige statlige investeringsfond, og han utpekte samtidig svigersønnen Berat Albayrak til sin nestkommanderende. Fondet kontrollerer blant annet selskaper som Turkish Airlines, Turk Telekom og en rekke banker.

Sentralbanksjef Murat Çetinkaya satte opp renten mer enn ventet.
Sentralbanksjef Murat Çetinkaya satte opp renten mer enn ventet. (Foto: Murad Sezer/Reuters/NTB Scanpix)

Sentralbanksjef Murat Çetinkaya besto testen på uavhengighet, og han gikk til og med litt lenger enn de fleste analytikerne hadde trodd. De spådde en renteheving til maks 22 prosent, om noen oppgang i det hele tatt.

Schmieding i Berenberg Bank sier han ikke vil spekulere i om Erdoğan selv ga grønt lys til rentehoppet, eller om dette var en uavhengig beslutning. Han mener rentehoppet var både riktig og nødvendig, men at problemene for Tyrkia langt fra er over med dette.

– Høyere renter vil ikke hindre en alvorlig økonomisk nedtur i Tyrkia, sier Schmieding.

Frykt for global spredning

Investorene verden over hadde torsdag øynene rettet mot Tyrkia og rentemøtet i sentralbanken. Årsaken er den siste tids problemer i fremvoksende økonomier, altså de nest rikeste landene som er på vei opp.

Argentina er kanskje det mest prekære eksempelet akkurat nå, men det er også store svakheter i land som Indonesia og Sør-Afrika. Frykten er at mistilliten sprer seg til de virkelig store fremvoksende økonomiene og forverrer situasjonen i land som Kina, India, Russland og Brasil.

– En kjedereaksjon fra Argentina og Tyrkia kommer mot oss, sa analysesjef Norico Gaman hos meglerhuset pt BNI Sekuritas i Jakarta til Bloomberg News nylig.

Thailand utløse Asiakrisen for 20 år siden, som raskt spredte seg til Malaysia, Indonesia og Sør-Korea. Det er nå frykt for en reprise, selv om nettopp Thailand ikke regnes for å være i faresonen denne gangen.

Men det er en generell uro for økende risiko i de asiatiske valutamarkedene. Investeringsbanken Morgan Stanley fremholder at de 21 største fremvoksende landene har økt sine dollarlån fra 2800 milliarder til 6400 milliarder dollar på ti år, og at situasjonen vil forverres betydelig når de lokale valutaene svekkes og gjelden skal betales i dollar.

Gjennom hele sommeren har den for eksempel den kinesiske sentralbanken intervenert jevnlig for å forsvare valutaen. Men med en handelskrig med USA på trappene øker risikoen også for Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Omtrent en million mennesker har evakuert
Innbyggere i Nord Carolina evakuerer før orkanen Florence treffer staten.
00:59
Publisert: