Den nye amerikanske utenriksministeren besøker Tyrkia på et tidspunkt der forholdet er på et historisk lavmål mellom de to Nato-allierte landene.
Men det er et visst håp om bedring.
– Forholdet er blitt noe bedre etter at USA valgte Trump til president. Det er forventninger om et bedre samarbeid, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen ved Universitetet i Oslo.
Han sier Trump og den tyrkiske presidenten Recep Erdogan er samme type politikere, og at Erdogan hadde et meget anstrengt forhold til forgjengeren Barack Obama.
Morten Myksvoll, redaktør av nettstedet tyrkiskpolitikk.no, er ikke like sikker.
– Det er vanskelig å se hva USA vil i Tyrkia, sier Myksvoll.
Spent forhold
Her er noen av de viktigste konfliktpunktene mellom Tyrkia og USA:
- Tyrkia beskylder USA for å støtte terrorister ved å gi våpen til kurdiske grupper som kjemper i Syria, og samtidig slåss for en egen stat i Tyrkia.
- Tyrkia krever utlevert den religiøse lederen Fethullah Gülen, som de hevder sto bak kuppforsøket i Tyrkia sist sommer.
- USA er misfornøyd med Tyrkias støtte i kampen mot Den islamske staten (IS).
- USA er kritisk til president Recep Erdogans maktbruk og situasjonen for menneskerettigheter og pressefrihet i Tyrkia.
- USA mener Tyrkia samarbeider for tett med Russlands krigføring i Syria.
«Merkelig narrativ»
Myksvoll mener en del av den amerikanske kritikken skyter over mål. Han påpeker at Tyrkia har vært blant de aller mest aktive i krigen mot IS. Samarbeidet med Russland beskriver han mer som en koordinering for å unngå uhell, ikke et formalisert samarbeid.
– Det er et merkelig narrativ fra amerikanerne. Tyrkia er meget aktivt med i krigen mot IS, sier Myksvoll.
Akkurat nå er det den planlagte USA-ledede offensiven mot IS-hovedstaden Raqqa i Syria som opptar amerikanerne mest. USA vil gjerne ha med Tyrkia på denne offensiven, men i Ankara er man irritert over det amerikanske samarbeidet med kurdiske grupper.
– Tyrkerne er bekymret over at våpen til kurdiske grupper i Syria ender opp i Tyrkia, der de utgjør en territoriell trussel, sier Myksvoll.
Iran-business
Wigen peker på en sak tyrkerne har håp om at Trump kan løse. I fjor ble den tyrkisk-iranske forretningsmannen Raza Zarrab arrestert i USA. Han er mistenkt for å ha vært mellommann i businessavtaler mellom Tyrkia og Iran, som var ulovlige på grunn av sanksjonsregimet mot Teheran.
Sist uke ble en ledende tyrkisk banksjef – Mehmet Hakan Atilla i Turkiye Halk Bankasi, også arrestert i USA. Mistenkt for å konspirere mot sanksjonsregimet mot Iran.
Tyrkerne er meget interessert at disse to utleveres til Tyrkia, og ikke blir stilt for retten i USA der de kan komme med masse inkriminerende informasjon.
– Dette er nok den aller viktigste saken for Tyrkia nå, og tyrkerne har større tro på å gjøre en avtale med Trump enn de hadde med Obama, sier Wigen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.