Forholdet mellom de to NATO-allierte landene er på sitt mest tynnslitte nivå på flere tiår etter en rekke saker som har skapt splid. Blant annet har Tyrkias pågripelse av presten Andrew Brunson, begrunnet med terrorsiktelse, forsuret forholdet nok til at den lokale valutaen lira har nådd rekordlave nivå mot dollar.

Liraen falt ytterligere 16 prosent fredag etter at USAs president Donald Trump sa han dobler tollen på tyrkisk stål og aluminium.

I en kronikk i The New York Times lørdag advarer Erdogan USA mot å risikere forholdet til Tyrkia. I motsatt fall kan Tyrkia komme til å «se seg etter nye venner og allierte», skriver presidenten.

Advarer USA

– Hvis ikke USA begynner å respektere Tyrkias suverenitet og beviser at landet har forståelse for farene som vår nasjon står overfor, kan vårt partnerskap bli satt på spill, skriver Erdogan.

– Washington må, før det blir for sent, gi slipp på misoppfatningen om at vårt forhold kan være asymmetrisk, og gjøre seg innforstått med det faktum at Tyrkia har alternativer, skriver presidenten videre.

– Å ikke klare å snu denne trenden med ensidighet og respektløshet vil gjøre at vi må begynne å lete etter nye venner og allierte, skriver han, med henvisning til «Iran, Russland, Kina og noen europeiske land».

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Volkswagen Polo GTI og Suzuki Swift Sport i DNs bil-duell
Disse to spreke småtassene byr på kjøreglede i bøtter og spann.
02:16
Publisert: