Euroen ble fredag handlet på det sterkeste nivået mot dollar på tre år da det ble kjent at det er kommet til et gjennombrudd i regjeringsforhandlingene i Tyskland. Forbundskansler Angela Merkel, Bayerns ministerpresident Horst Seehofer og SPD-leder Martin Schulz kunngjorde på en pressekonferanse i Berlin tidlig fredag, etter over 24 timers sammenhengende forhandlinger, at de tre nå er enige om rammene for en storkoalisjon.

Tyskland har nå vært uten en permanent regjering i 115 dager, etter valget i fjor høst. Det betyr reformpause og at alle nye politiske initiativ er lagt på vent, både i Tyskland og EU. Utsiktene til en snarlig løsning begeistrer derfor markedene.

Forhandlingene om en sentrum-høyre-koalisjon kollapset. Nå forhandles det altså om en ny såkalt storkoalisjon mellom Merkels CDU, det kristeligdemokratiske søsterpartiet CSU i Bayern og sosialdemokratene i SPD. Altså samme regjeringssammensetning som har styrt Tyskland siden 2013.

Store hindringer

Men fungerende forbundskansler Merkel var nøye med å presisere at mye fortsatt gjenstår.

– Store hindringer, sa Merkel fredag.

Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank, er enig.

– Veien frem til en ny storkoalisjon er lang, krevende og full av hindre, sier han.

Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank i London.
Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank i London. (Foto: Berenberg Bank)

Både Hense og Tyskland-ekspert Kate Hansen Bundt, generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité, mener det vil dra seg helt mot påske før en ny regjering er på plass. Men de tror det ordner seg til slutt.

– Det ligger i kortene at de kommer til en løsning når de nå er enige om en felles plattform, sier Bundt.

Kate Hansen Bundt, generalsekretær Den norske Atlanterhavskomité.
Kate Hansen Bundt, generalsekretær Den norske Atlanterhavskomité.

Forskjellig fra «Jamaica»

Mye tid gikk tapt i de såkalte «Jamaica-forhandlingene» med partiene De grønne og Fridemokratene, som kollapset før jul. Bundt peker på at forhandlingene med SDP og CSU som har pågått siden slutten av november har vært svært forskjellige, blant annet helt uten lekkasjer.

Forbundspresident og tidligere utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fra SPD er også en sterk forkjemper for at SPD tar ansvar og sørger for en ny storkoalisjon, selv om dette ikke er noe partiet i utgangspunktet ønsker.

– SPD skjønner at de må være ansvarlige, selv om SPD-leder Martin Schulz er den som har mest å tape, sier Bundt.

Schulz kjemper for sitt politiske liv etter det svake valget, og han trenger noen politiske seire i forhandlingene hvis han skal ha håp om at de 443.000 partimedlemmene sier ja til en storkoalisjon i en uravstemning. Bundt sier det ligger an til at SPD får noen innrømmelser fra Merkel på sosial utjevning, utdannelse og pensjon, alle klassiske sosialdemokratiske kampsaker. Men Merkel nekter plent å øke skattene for høyinntektsgruppene, slik SPD krever.

Både venstresiden og det mektige ungdomspartiet er imot å gå i allianse med Merkel nok en gang.

– Det blir ikke lett, men det er mer sannsynlig at partiet til slutt sier ja enn nei, sier Hense.

Bra for Europa

Hense og Bundt er klare på at en stabil og styringsdyktig tysk storkoalisjon er det både Europa og markedene ønsker seg. Derfor reagerte da også de europeiske markedene positiv fredag.

– Europa tåler ikke et Tyskland som står uten regjering, sier Bundt.

Det er derfor godt nytt for EU og Europa at det i rammeavtalen de tre partiene nå er enige om ligger en forutsetning om å reformere EU. I det ligger det blant annet bedre koordinering av arbeidsmarkedspolitikken, minimumslønningene og sosialpolitikken, samt etablering av et minimumsnivå på selskapsskatten i EU.

Tyskerne ønsker også mer samordning av utenriks- og sikkerhetspolitikken i EU, og strukturelle reformer i eurosonen for å sikre større finansiell stabilitet og unngå nye eurokriser.

At Tyskland nå går meget bra økonomisk gjør også at Merkel har råd til å slenge noen kjøttben til Schulz i form av sosiale tiltak. Men Hense advarer mot at dette ikke er økonomisk bærekraftig på lang sikt, selv om detaljene selvsagt ennå ikke er ferdigforhandlet.

– Ved første øyekast ser ikke en ny avtale om storkoalisjon ut til å inneholde store negative overraskelser. Tyskland er fortsatt fundamentalt sterkt. Men kurven er fallende, og Tysklands gylne tiår vil slutte en gang i 2020-årene, sier Hense.(Vilkår)

Solberg: -Dette er leit for Tonning Riise og Høyre
Høyre-leder Erna Solberg sier partiet tar varslene mot den tidligere Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise på alvor, og kaller saken lei for begge parter.
03:03
Publisert: