Søndag kveld ble det brudd i regjeringsforhandlingene i Tyskland.

Forbundskansler Angela Merkel og hennes Kristeligdemokratiske union (CDU) forhandlet med de liberale Fridemokratene (FDP) og De grønne.

– Dette var i utgangspunktet en veldig spesiell regjeringskoalisjon. Sånn sett var ikke bruddet så overraskende, sier Kate Hansen Bundt, som er Tyskland-kjenner og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

– Samtidig har mange hatt tro på at Merkel, som er god på å dra kompromisser i havn, ville klare dette, tilføyer hun.

Ifølge flere kilder, blant annet den tyske avisen Spiegel, skal «mangel på tillit» være årsaken til bruddet.

– FDP trekkes her frem. Det stilles spørsmålstegn ved om partiet egentlig var interessert i å sitte i regjering. Mange hevder at partiet heller ønsket å bli et sterkt opposisjonsparti. For på linje med sosialdemokratene, tapte også FDP stort i oppslutning forrige gang det satt i regjering med Merkel, fra 2009 til 2013, sier Hansen Bundt.

Tre scenarioer

Hun skisserer tre mulige scenarioer for veien videre:

  • Merkel overtaler sosialdemokratene til å komme tilbake i en storkoalisjon. Dette har partileder Martin Schulz hittil avvist. Dette gjentar han mandag, ifølge NTB.
  • Merkel går med på å regjere i en mindretallsregjering, noe som ikke tidligere har skjedd i Etterkrigs-Tyskland.
  • Det blir utlyst nyvalg.

Ifølge Tyskland-kjenneren, er det siste utfallet mest sannsynlig.

– Jeg tror ikke Merkel vil styre i en mindretallsregjering, sier Hansen Bundt.

Forhandlingene mellom Merkel, De grønne og Fri­demokratene (FDP) ble satt i gang for om lag fem uker siden.

Samtalene mellom denne såkalte «Jamaica-koalisjonen» – oppkalt etter partifargene som er lik det jamaicanske flagget – startet med en ønskeliste på rundt hundre milliarder euro fra de to juniorpartnerne, og et krav fra FDP om å få finansministeren. ​

Hansen Bundt understreker at spesielt FDP og De Grønne står veldig langt fra hverandre.

– De Grønne ble stående alene mot de andre partiene i innvandringspolitikken. Uenigheten dreide seg i hovedsak om retten til familiegjenforening for den store asylsøkergruppen som kom fra 2015 av. I tillegg har det vært noen store spørsmål knyttet til energi og klima, Europa-politikk og skatt, påpeker hun.

Euroen svekket seg

Den siste tiden har det kommet flere tall som viser at Tysklands økonomi går bedre enn noensinne.

Euroen svekket seg rundt 0,40 prosent mot dollaren på nyheten om sammenbruddet i forhandlingene.

– Politisk usikkerhet har kommet tilbake til Europa. Over natten har euroen vært under press, skrev Danske Bank i en morgenrapport.

– Nyheten er negativ for euroen, men de langsiktige konsekvensene er ikke klare enda, sa Mansoor Mohi-uddin, som er leder for valutastrategi i investeringsbanken NatWest Markets i Singapore, til Bloomberg News.

Carsten Brzeski, sjeføkonom for Tyskland i den nederlandske storbanken ING, påpekte i en rapport at kontrasten til den tyske valgkampen var stor.

– Mens valgkampen var ganske kjedelig, har samtalene de siste fem ukene allerede blitt til en daglig såpeopera, skrev Brzeski.

På kort sikt, vil ikke tysk økonomi rammes, ifølge sjeføkonomen.

– Men sett i lys av mangelen på strukturelle reformer og et umiddelbart behov for digitalisering og utdannelse, bør ikke tyske politikere kaste bort mye tid hvis de ikke vil sette fremtidens økonomi på spill, skrev sjeføkonomen.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: