Forbundskansler Angela Merkel gikk nok en gang av med seieren i det tyske parlamentsvalget søndag, men regjeringspartiene er blitt straffet hardt av velgerne. De går kraftig tilbake, mens den store valgvinneren er det høyrepopulistiske partiet AfD.

Martin Schulz og sosialdemokratene vil ikke lenger samarbeide med Merkels kristendemokrater. Schulz klandrer Merkel for det dårlige resultatet.

Dermed er det et alternativ til dagens storkoalisjon som er spesielt sannsynlig – et samarbeid mellom Merkels CDU/CSU, liberale FDP og De Grønne. Samtaler vil sannsynligvis ikke starte før etter lokalvalget i Niedersachsen i oktober, noe som kan bety at det ikke blir en ny regjering før jul, skriver analytiker Holger Sandte i Nordea.

Den nye sammensetningen kan bety endringer for Tyskland fremover, skriver Sandte. Han venter en miljø- og forretningsvennlig tilnærming med liten appetitt for større europeisk integrasjon.

Ikke noe å frykte

– Etter standarden for tysk politikk, vil de neste månedene være uvanlig usikre, men finansmarkeder har ikke noe å frykte fra det som sannsynligvis blir den neste regjeringen, skriver Sandte.

Dette begrunner han med følgende poenger:

  • Det er sannsynlig at inntektsskatten kuttes i enten 2018 eller 2019.
  • Både FDP og De grønne er økonomisk konservative, så det er ikke sannsynlig med økt pengebruk i det offentlige.
  • De franske forslagene om større integrasjon i Europa vil bli møtt med mer motstand fra FDP enn det som ville kommet fra sosialdemokratene. Det er også verdt å huske at over fem millioner tyskere stemte på Europa-fiendtlige AfD.

Veien frem til et samarbeid vil imidlertid ikke være enkel.

– Forhandlingene vil bli lange og vanskelige, ikke minst når det gjelder energi, politisk asyl, utenrikspolitikk og europeisk integrasjon, skriver Sandte i rapporten.

Økonomien i sving

Den tyske Ifo-indeksen er fortsatt på 115.9 og nesten rekordhøy, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mandag. Indeksen er en av de ledende indikatorene på aktiviteten i tysk økonomi.

Haugland ser også på en koalisjon med FDP og De grønne som det mest sannsynlige, men skriver at det sannsynligvis vil ta en stund og vil være utfordrende.

– Utfallet av det tyske valget, med en svakere parlamentarisk base for Merkel, bidro til å dra ned euroen, men den har kommet noe tilbake denne morgenen, skriver Haugland i DNBs rapport mandag morgen.

Analytikerne i SG Markets er enige med sine norske kolleger.

– Vi mistenker at Tysklands EU-politikk vil være mer forsiktig og restriktiv, uavhengig av hvilken koalisjon som kommer til makten, skriver Guy Stear og Brian Hillard. (Vilkår)

–Finn fram popkornet. Kjetil B, Alstadheim kommenterer KrF høsten
Fredag holdt partileder Knut Arild Hareide tale for sitt landsstyre. Les skissen til DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim i lenken under.
02:26
Publisert: