En måned etter valget starter forbundskansler Angela Merkel og hennes Kristeligdemokratiske union (CDU) regjeringsforhandlingene med de liberale Fridemokratene (FDP) og De grønne.
Dette er to partier som i mange saker står langt fra hverandre, og som sammen med CDU utgjør den såkalte «Jamaica-koalisjonen» – oppkalt etter partifargene som er lik det jamaicanske flagget. Med i ligningen er også Merkels mer konservative kristeligdemokratiske søsterparti CSU i Bayern.
FDP går inn i forhandlingene med krav om at Merkel gir slipp på finansdepartementet. Der har den mektige CDU-veteranen Wolfgang Schäuble regjert de siste åtte årene. Han har vært den ubestridt mektigste finansministeren i den økonomiske gjenreisningen av eurosonen etter finanskrisen.
Men det er ventet at Merkel vil ofre mye for å beholde finansministeriet. Hennes mangeårige nære medarbeider og stabssjef Peter Altmaier – ofte omtalt som «Berlins mektigste mann» – er nemlig tiltenkt rollen som finansminister.
Bremser EU-integrasjonen
– Hva som helst er bedre enn at finansdepartementet og finansministeren blir på CDUs hender. Det har ikke vært noen suksess, sier FDP-leder Christian Lindner til avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Europaøkonom Florian Hense i Berenberg Bank mener det er altfor tidlig i regjeringsforhandlingene å si om EU-kritiske FDP vil nå gjennom med dette kravet. Men han er klar på at med FDP i regjering kan Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron vinke farvel til de mest offensive integreringsplanene for EU.
I en flammende tale på Sorbonne-universitetet i Paris, like i etterkant av det tyske valget, tok Macron til orde for mye sterkere integrasjon i EU, ikke minst økonomisk. Merkel har sympati for Macrons ideer, og hun vil også ha bevegelse i retning av mer integrasjon, men hun vil gå mye langsommere og trinnvist frem.
Med FDP i regjering, for ikke å snakke om i finansdepartementet, snakker man fort om full stopp eller museskritt i retning av sterkere økonomisk integrasjon i EU.
– Vi tror på en sterkt utvannet versjon av disse planene, sier Hense.
FDP-leder Lindner vil blant annet kaste land som Hellas, som bryter med EUs krav, ut av eurosamarbeidet. Han er også imot Macrons forslag om å skjerme private kreditorer når eurosoneland trenger krisehjelp.
Helt konkret er Lindner mot at European Stability Mechanism, eurosonens krisefond, skal gjøres om til European Monetary Fund slik Schäuble og Merkel. Han mener faren da er at Tyskland og tyske skattebetalere ved enhver tid det er krise i andre «økonomisk uansvarlige land» må rykke inn og plukke opp regningen.
Partiet De grønne har mer sans for Macron og Merkels ønsker om mer EU-integrasjon.
Regjering først i 2018
Regjeringsforhandlingene er ventet å bli både tøffe og langvarige, etter at Merkel og CDUs stilling ble kraftig svekket etter valget sist måned. Sosialdemokratene kom også svekket ut av valget, og gjorde det tidlig klart at partiet ikke vil fortsette som juniorpartner i en storkoalisjon med Merkels CDU.
Det er derfor en presset forbundskansler Merkel som nå går inn i forhandlinger. Etter valgskredet for høyreradikale og euroskeptiske Alternative für Deutschland (AfD) i forbundsdagsvalget, og etter det sviende og overraskende nederlaget i regionvalgene i Niedersachsen nå i helgen.
– I et splittet land, som vi nå er, er det koalisjonens oppgave å bygge broer over splittelsen – først av alt oss selv i mellom, sier De grønne-leder Katrin Göring-Eckardt til tv-kanalen ARD.
Merkel orienterte tirsdag CDUs parlamentarikergruppe om at de må være forberedt på at det må inngås kompromisser, og advarte mot å trekke «røde linjer».
CDUs parlamentariske leder Volker Kauder sier det ville være fint å komme i mål med forhandlingene før jul, men lar det tydelig skinne gjennom at dette er mer et ønske enn en realistisk forventning.(Vilkår)