Arbeidsledighet, fattigdom, kriminalitet, rasisme og fremveksten av høyreradikale strømninger. Dette er ofte inntrykket man får av det tidligere Øst-Tyskland eller DDR.

Tyske Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank, mener den tyske samlingen, som skjedde bare 11 måneder etter murens fall, har vært en suksess.

– Politisk har den tyske samlingen innenfor et europeisk rammeverk vært en fremragende suksess, med demokrati og rettssikkerhet. Økonomisk har det vært en røff reise, sier Schmieding.

Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank.
Holger Schmieding, sjeføkonom i Berenberg Bank. (Foto: Chris Ratcliffe/Bloomberg)

Han sier 1990-tallet var særlig tungt. Produktiviteten i øst lå på en knapp tredel av den i vest, og vekslingskursen på 1–1 mellom vesttyske D-Mark og østtyske ostmark innebar i praksis store økonomiske overføringer østover. Likestillingen av valutaene var en omstridt og ren politisk beslutning, som Schmieding mener i ettertid viste seg å være en helt riktig politikk av daværende forbundskansler Helmut Kohl.

Økonomisk løft

Prisreguleringer ble fjernet nærmest over natten, og innføringen av markedsøkonomi var en blytung overgang for de omtrent 17 millionene DDR-borgerne, tross tunge subsidier fra vest. Bunnpunktet ble nådd i 2005 med en massearbeidsledighet på 18,7 prosent de østlige delstatene, til tross for at 1,2 millioner østtyskere flyttet vestover fra 1990 til 2011.

Men Schmieding sier samlingen over tid også har ført til det han beskriver som en «åpenbar økonomisk suksess». Han nevner i fleng:

  • Disponibel inntekt i øst ligger nå på 85 prosent av inntekten i vest. Justert for lavere bokostnader og andre utgifter er forskjellen i levestandard på under ti prosent mellom vest og øst.
  • Oppussing og opprensking. Falleferdige og skitne byer i øst er fikset opp til fordums prakt, infrastrukturen er oppgradert til dagens standard og det meste av giftig forurensning er stanset og i stor grad ryddet opp etter.
  • Til tross for de enorme utgiftene til gjenforeningen, cirka 1500 milliarder euro, er det i dagens gjenforenede Tyskland nær full sysselsetting, stabile priser og et statsregnskap som går i pluss.
  • De synlige forskjellene mellom øst og vest er mindre, og pulserende og spennende byer i øst som Leipzig er like spennende som Berlin eller Hamburg. Den største forskjellen i dag går mellom urbane sentra og regioner og områder på landsbygden som utviklingen har «glemt».
  • Tyskland har lært av historien. Tyskland i dag er et anker i Europa, noe som særlig viste seg under eurokrisen med hjelp til EU-partnere i krise.

– I en europeisk kontekst er Tyskland i dag nesten alltid en del av løsningen. Ikke en del av problemet, slik det ofte var i forrige århundre, sier Schmieding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.