Denne uken har det vært oppvaskmøte i CSU – Den kristeligsosiale union – som er en mer konservativ versjon av forbundskansler Angela Merkels CDU – Den kristeligdemokratiske union.

Hoder rullet, og nye hoder er kommet inn. Omveltningene kan slå rett inn i de kommende regjeringsforhandlingene i Tyskland mellom Merkel og sosialdemokratene.

– Regjeringsforhandlingene blir sannsynligvis vanskeligere, sier Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank.

Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank.
Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank. (Foto: Berenberg Bank)

Ut etter katastrofevalg

Selv om sosialdemokratiske SPD var den store taperen, gjorde både CDU og CSU det dårlig ved valget i høst.

Særlig kritisk er det for CSU, som for første gang i etterkrigstiden fikk under 40 prosent oppslutning ved et føderalt valg. Det ydmykende resultatet gjør at man ved partihovedkvarteret i München nå frykter at partiet kan miste sitt rene flertall ved delstatsvalget i Bayern neste år, etter særlig å ha tapt velgere til det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

På et krisemøte i München mandag valgte CSUs representanter i delstatsforsamlingen å sparke den markante CSU-lederen Horst Seehofer (68) som partiets kandidat som ministerpresident ved neste års valg, og erstatte ham med den yngre rivalen Markus Söder (50). Ministerpresident er den høyeste politiske stillingen i Bayern. Seehofer fortsetter enn så lenge som partileder.

– Flyktningkrisen og den durabelige valgsmellen kostet Seehofer topplasseringen, sier Tyskland-ekspert Anette Homlong Storeide, førsteamanuensis ved NTNU.

Anette Homlung Storeide, førsteamanuensis ved NTNU.
Anette Homlung Storeide, førsteamanuensis ved NTNU. (Foto: NTNU)

Hun sier CSUs håp er at ambisiøse Söder vil kommunisere bedre med de unge velgerne, og at hans populistiske stil kan bidra til å vinne tilbake liberale og innvandringsskeptiske velgere fra AfD. Samtidig vil Seehofer som partileder sikre den konservative katolske basen.

Utfordringen er at stemningen mellom Seehofer og Söder har vært nærmest hatsk.

– Det har vel aldri vært helt fred og fordragelighet i Bayern. Det store spørsmålet er om de to klarer å samarbeide og trekke i samme retning, sier Storeide.

Krise for de etablerte

Valgskrellen i høst har kastet EUs ledende land og økonomiske lokomotiv ut i en politisk krise. De to ledende partigrupperingene SPD og CDU/CSU er svekket, mens småpartiene og ikke minst AfD kom styrket inn i Forbundsdagen med et brak.

Seehofer er første offer, og ingen tør spå om SPD-leder Martin Schulz har noen fremtid som partitopp.

Forbundskansler Angela Merkels fremtid så også blass ut da forhandlingene om en såkalt «Jamaica-koalisjon» med De grønne og Fridemokratene (FDP) kollapset sist måned.

Men etter massivt press gjorde SPD-leder Schulz da en politisk kuvending og åpnet for en videreføring av storkoalisjonen mellom SPD og CDU/CSU, selv om han hadde sverget det motsatte. Neste uke starter de formelle regjeringsforhandlingene.

Hva betyr dette for Merkel?

Storeide mener det fortsatt er for tidlig å si om tumultene i Bayern vil bety noe for disse forhandlingene.

– Regjeringsforhandlingene har ikke blitt lettere av stridighetene i CSU. Nå er i hvert fall dette usikkerhetsmomentet avklart, sier Storeide.

Men Hense mener den nye situasjonen med «to egenrådige konger i Bayern» vil komplisere ligningen.

– Dette er ikke bra. Det er en uskreven regel i Bayern at partiet og delstaten bør ledes av én person. En slik splitting av makten har vært forsøkt tidligere, uten suksess. Nå har vi to sterke personer i Bayern som vil markere seg på innvandring, sier Hense.

Både Hense og Storeide tror nemlig innvandring blir en meget vanskelig sak i forhandlingene. Merkel, etter sterkt press, har inngått et forlik med CSU om et tak på 200.000 immigranter i året, dog med en ørliten åpning for å øke dette noe ved en eventuell krise. SPD er helt imot å sette en slik øvre grense.

Ellers er det SPDs kamp mot de stadig økte forskjellene som vil prege forhandlingene. SPD krever mer penger til velferds- og sosialpolitikk og pensjoner, og skattekutt for de lavere inntektene. CSU står her lenger fra SPD enn CDU, men det er ikke ventet at partiet i Bayern vil velte regjeringsforhandlingene på disse sakene.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Den schizofrene høytiden
Kjetil Wiedswangs julekalender: Julen er samvittighetsskvisens høytid, og det vil den fortsette med å være.
01:17
Publisert: