Angela Merkel og Martin Schulz var de store taperne i forbundsdagsvalget i september i fjor, etter å ha styrt Europas ledende land sammen de siste fire årene i en såkalt storkoalisjon (GroKo).
Etter at forhandlingene mellom Merkels kristeligdemokrater (CDU), De grønne og Fridemokratene kollapset, er det igjen opp til det umake paret Merkel/Schulz å stable en ny regjering på bena. Mislykkes de, er begge etter alle solemerker ferdige i toppolitikken.
Må gi til venstre
– CDU har nok lagt inn litt luft så de har noe å forhandle med. Merkel vet at hun må gi noe til SPD for å sikre en ny storkoalisjon, sier Tyskland-ekspert Stein Kuhnle, professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.
Kuhnle understreker at sosialdemokratenes (SPD) kongress for noen dager siden med knappest mulig margin, 56 prosent, ga grønt lys til å starte koalisjonsforhandlinger.
Venstresiden i partiet, og særlig ungdomsorganisasjonen Jusos, mobiliserer nå kraftig for at SPD ved den kommende uravstemningen der alle partimedlemmene skal stemme, setter ned foten og sier nei til et nytt regjeringssamarbeid med Merkels CDU og søsterpartiet CSU.
– Schulz er helt avhengig av noen seire for å ha noe å selge til skeptiske partimedlemmer. Han må vise at han har gjennomslag i regjeringen. Dette er også Schulz' viktigste pressmiddel i forhandlingene, sier Kuhnle.
Her er noen av de viktigste stridstemaene, saker der Schulz må få noe gjennomslag:
- Familiegjenforening for flyktninger og innvandrere.
- Sykeforsikring for lavinntektsgruppene. SPD ønsker en skandinavisk modell med universell dekning.
- Pensjoner, særlig for lavinntektsgrupper.
- Arbeidsmarkedet, kamp mot midlertidige og dårlige kontrakter, og gode minstelønninger.
- Fordeling/sosialpolitikk, kamp mot de økende økonomiske forskjellene.
- Europa, mer integrasjon og reformer i EU.
– Dette er i stor grad klassiske sosialdemokratiske kampsaker som Schulz må vinne, sier Kuhnle.
Han tror det er mest sannsynlig at Schulz får gjennomslag på områdene pensjon, arbeidsmarked, sykeforsikring, samt noe på fordeling/sosialpolitikk.
– Det er høy grad av spenning knyttet til uravstemningen i SPD, sier Kuhnle.
Men han tror den tyske ansvarsfølelsen til slutt vinner, og at det til slutt ender med en ny storkoalisjon.
Må også gi til høyre
Men Merkel må også gi til høyre, til det mer konservative søsterpartiet CSU i Bayern, Tysklands mest folkerike delstat.
Det er delstatsvalg i Bayern til høsten, og CSU-leder Horst Seehofer nekter å gi ved dørene særlig på innvandring og EU av frykt for å miste det rene flertallet partiet har hatt i Bayern i nesten hele etterkrigstiden. Den største utfordreren her er det innvandringskritiske og antieuropeiske partiet Alternativ für Deutschland (AfD).
Merkel er opptatt av å bekjempe AfD med alle midler, og i sin tale på økonomitoppmøtet i Davos denne uken advarte hun mot «nasjonal egoisme». Hun beskrev europeisk høyrepopulisme som «en gift» som hennes regjering forsøker å kontrollere i Tyskland.
Derfor er hun også nødt til å slenge noen kjøttben til søsterpartiet i Bayern, nettopp for å stoppe AfD.
Florian Hense, europaøkonom i tyske Berenberg Bank, spår knalltøffe forhandlinger de neste ukene.
– Veien frem til en ny storkoalisjon er lang, krevende og full av hindre. Det blir ikke lett, men det er mer sannsynlig at SPD til slutt sier ja enn nei, sier Hense.
At Tyskland nå går meget bra økonomisk gjør også at Merkel har råd til å gi litt ved dørene til Schulz i form av sosiale tiltak. Men Hense advarer mot at dette ikke er økonomisk bærekraftig på lang sikt, selv om detaljene selvsagt ennå ikke er ferdigforhandlet.
– Ved første øyekast ser ikke en ny avtale om storkoalisjon ut til å inneholde store negative overraskelser. Tyskland er fortsatt fundamentalt sterkt. Men kurven er fallende, og Tysklands gylne tiår vil slutte en gang i 2020-årene, sier Hense.
Hvis de mislykkes?
Skulle koalisjonsforhandlingene ikke føre frem er tysk politikk i nytt og ukjent terreng. Merkel og kristeligdemokratene kan danne regjering alene, men mindretallsregjeringer er noe helt nytt i moderne tysk politikk.
Flere spekulasjoner går i så fall på at CDU/CSU kan danne en slik mindretallsregjering alene, før de skriver ut nyvalg om et halt års tid.
– Mindretallsregjering er noe helt nytt, og en svak tysk regjering er dårlig nytt for Europa, sier Kuhnle.
I EU er det store forhåpninger om at Tyskland sammen med Frankrike går i spissen for nødvendige reformer. Den franske presidenten Emmanuel Macron gjentok i Davos sine visjoner for Europa, der han skisserte en tiårsplan for at EU kan bli en økonomisk, sosial, grønn, vitenskapelig og politisk verdensmakt, i stand til å handle annerledes enn USA og Kina.
– Vi trenger et sterkere Europa for å unngå fragmentering av verden, sa Macron, ifølge NTB.
Men da er Macron helt avhengig av å få med seg Tyskland. I Davos understreket Merkel, med åpenbar adresse til regjeringsforhandlingene i Berlin, at godt samarbeid på hjemmebane gir frihet og styrke internasjonalt.
– Vi krysser fingrene for at vi snart får en ny regjering i Tyskland, sa Merkel i Davos.
Berenberg Bank, Kuhnle og de fleste Tyskland-kjennerne tror nå det er realistist at en slik storkoalisjon er på plass før påske.(Vilkår)