Den nye Forbundsdagen ble satt denne uken, etter valget som sendte høyreradikale Alternativ for Tyskland (AfD) inn i parlamentet og svekket forbundskansler Angela Merkel og kristeligdemokratene CDU/CSU.

Denne uken startet også regjeringsforhandlingene mellom Merkel, De grønne og Fridemokratene (FDP), som er tilbake igjen i Forbundsdagen etter å ha kommet over sperregrensen. Denne såkalte «Jamaica-koalisjonen» – oppkalt etter partifargene som er lik det jamaicanske flagget – står foran tøffe og lange forhandlinger, som neppe kommer i mål før jul.

Forhandlingene startet med en ønskeliste på rundt hundre milliarder euro fra de to juniorpartnerne, og et krav fra FDP om å få finansministeren.

Men markedet bryr seg lite om den økte politiske usikkerheten.

– Valg? Hvilket valg? Optimismen i tysk næringsliv er den høyeste siden den tyske gjenforeningen, sier Florian Hense, europaøkonom i Berenberg Bank.

Han viser til helt ferske tall fra det anerkjente IFO-instituttet i München.

Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank i London.
Florian Hense, makroøkonom i Berenberg Bank i London.

Solide finanser

Budsjetthaukene i CDU kan muligens glede koalisjonspartnerne med å oppfylle noen av kravene fordi tysk økonomi nå går så det suser, med solide veksttall godt opp på to-tallet målt i brutto nasjonalproduktet.

Berenberg Bank har oppjustert de økonomiske vekstprognosene for Tyskland noe, etter overraskende sterke tall det siste halvåret. Hense påpeker at alle nøkkeltall nå peker oppover, og at en varslet liten dupp i økonomien er utsatt på ubestemt tid.

– Det gjenforente Tyskland opplever den største økonomiske boomen siden 1991, sier Hense, som mener Tyskland nå er inne i et «gyllent tiår».

Ingenting biter

Kombinasjonen politisk uro og sterk euro var ventet å ramme også økonomien, og særlig den store og viktige tyske eksportsektoren.

Men nå viser tallene at tysk industri er den sterkeste driveren i den økonomiske veksten. For såkalte kapitalvarer som maskiner og biler er tallene rekordgode. Dette til tross for utslippsskandalene som har rammet tysk bilindustri, og sanksjonene mot Russland.

– Etterspørselen går mot nye rekorder, kapasitetsutnyttelsen øker og produsentene planlegger økt produksjon, sier Hense.

Han sier Tyskland og tysk eksportindustri nyter godt av at verdensøkonomien endelig synes å ha ristet av seg finanskrisen for godt, og han beskriver den økonomiske gjenreisningen som sunn.

Stemningen blant tyske forbrukere er også god, og etter lang tid med svak etterspørsel og dårlig kjøpekraftutvikling bruker tyskerne nå mer penger enn på svært mange år.(Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: