Søndag formiddag klokken 11.00 blir det klart om medlemmene i det tyske Sosialdemokratiske partiet (SPD) i uravstemning sier ja til en ny storkoalisjon med Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater. Det har da gått 160 dager siden valget, ny rekord i Tyskland for regjeringsforhandlinger i moderne tid.

Tyskland har ingen tradisjon for mindretallsregjeringer. Det er derfor frykt for et nyvalg som heller ikke løser opp den parlamentariske floken, og at nye resultatløse forhandlinger kan føre til at den politiske handlingslammelsen i Berlin fortsetter.

I Brussel er man bekymret for at reformprosessen i EU stopper helt opp, uten en ny tysk regjering med mandat til å ta lederskap i moderniseringen av unionen sammen med Frankrike og president Emmanuel Macron.

Michael Kaeding, professor for europeisk integrasjon og europeisk politikk ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Duisburg-Essen, tror på en løsning.

– Det er størst sannsynlighet for en ny storkoalisjon. Jeg tror et knapt flertall vil stemme rasjonelt strategisk og si ja, selv om de følelsesmessig nok helst skulle ønsket å stemme nei, sier Kaeding.

I et foredrag ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) onsdag åpnet han også for noe helt nytt i tysk politikk.

– Det blir ikke noen krise selv om SPD sier nei. Jeg tror det er en stor mulighet for at Angela Merkel danner en mindretallsregjering dersom SPD ikke blir med på en storkoalisjon, sier Kaeding.

Han bygger dette på signaler fra de øvrige partiene i Forbundsdagen. Han sier ingen av partiene, kanskje med unntak av innvandringsfiendtlige Alternativ for Tyskland (AfD), ønsker nyvalg, og at de derfor kan støtte en mindretallsregjering.

Kaeding minner om at en storkoalisjon i Tyskland uansett ikke er så stor lenger. Kristeligdemokratene gikk tilbake 8,6 prosentpoeng til 32,9 prosent ved valget i høst, sammenlignet med sist valg i 2013. SPD tapte 5,2 prosentpoeng, til 20,5 prosent.

– Dette er de to partiene som tapte valget. De har bare 53 prosent av stemmene til sammen, hverken mer eller mindre, mot over to tredjedeler i 2013, sier Kaeding.

Hvis man regner med alle tyske stemmeberettigede, inkludert de som ikke stemte, har til sammen bare rundt 40 prosent av tyskerne stemt for partiene som sannsynligvis danner neste storkoalisjon. Kaeding mener det er verdt å merke seg at svært mange av disse 40 prosentene er svært negative til storkoalisjonen.

– Men hvis det blir en mindretallsregjering får vi nye utsettelser, og kanskje ikke en ny regjering på plass før i april/mai, sier Kaeding.

Kaeding tror heller ikke en mindretallsregjering må bety noen krise for EU-reformene, selv om den felles regjeringsplattformen for storkoalisjonen er svært EU-vennlig. Selv om både Tyskland og Frankrike vil ha EU-reformer, minner han om at de to landene ofte har ulike interesser i EU-saker.(Vilkår)

Stortingspresidenten: Ydmyk på at mye kunne vært gjort annerledes
Olemic Thommessen holdt pressekonferanse etter å ha møtt finanskomiteen og Stortingets parlamentariske ledere om kostnadsoverskridelsene for ombyggingen av Stortingsgarasjen.
09:17
Publisert: