Den 24-årige tunisieren Anis Amri er ettersøkt over hele Europa, mistenkt for å stå bak terrorangrepet på julemarkedet i Berlin denne uken som kostet 12 mennesker livet. I ettersøkelsen understrekes det at Anis kan være «bevæpnet og farlig», skriver tyske Der Spiegel.

Natt til torsdag gjennomførte politiet razziaer mot asylmottak i Emmerich i Vest-Tyskland, der han bodde for noen måneder siden, samt mot to leiligheter i Berlin. Påtalemyndigheten avkrefter opplysninger i tyske medier torsdag om at fire personer med tilknytning til Amri skulle være pågrepet.

Flyktet til Italia

Amri er mistenkt for å ha kapret en lastebil og kjørt inn i folkemengden på et julemarked på Breitscheidsplatz sentralt i Berlin i 20-tiden mandag. I tillegg til de 12 drepte er bortimot femti skadet. Fortsatt er 24 mennesker innlagt på sykehus etter angrepet, 14 av dem er alvorlig skadd.

Amris fingeravtrykk skal ifølge den tyske avisen Süddeutsche Zeitung ha blitt funnet på lastebilen.

Amri skal ha hatt kontakt med ekstreme islamistiske miljøer, og Den islamske staten (IS) har påtatt seg ansvaret for terrorudåden. Amris identifikasjonspapirer ble funnet i lastebilen som ble brukt i terrorangrepet

Det er nå kjent at Amri flyktet fra Tunisia til Italia i kjølvannet av Den arabiske våren i 2011. I Italia var han innblandet i opptøyer og brann på et flyktningmottak og ble dømt til fire års fengsel.

Kritikk mot politiet

Tunisia nektet å ta imot Amri da dommen var sonet, og italienerne måtte løslate ham. Amri skal da ha satt kursen nordover til Tyskland, hvor han har oppholdt seg det siste året. De siste månedene i Berlin.

Tyske myndigheter får nå kritikk etter at det har kommet frem at Amri allerede hadde vært under etterforskning, mistenkt for å planlegge et terrorangrep. Politiet får også kritikk for å angivelig ha kastet bort tid på en pakistansk asylsøker som ble pågrepet umiddelbart etter terroren, men som nå er satt fri og utenfor mistanke.

Forbundskansler Angela Merkel og tyske myndigheter får også kritikk for å sluppet inn for mange asylsøkere, og mistet kontrollen. Det er særlig det høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige partiet Alternative für Deutschland (AfD) som målbærer den skarpeste kritikken.

Snakket med familien

Tyske myndigheter utlover en dusør på 100.000 euro (vel 900.000 kroner) for opplysninger som fører til at Anis pågripes.

Tyske medier har snakket med flere av Amris familiemedlemmer i Tunisia. De sier de har vanskelig for å tro at han er skyldig, men at han fortjener streng straff hvis det viser seg at han er gjerningsmannen.

Det er fortsatt helt åpent om det var flere personer som sto bak planleggingen og utførelsen av terroren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fyrverkerimarked-infernoet
Et fyrverkerimarked i Mexico tok fyr og eksploderte. Minst 29 mennesker omkom.
01:07
Publisert: