Ifølge Nord-Korea kan missilet de skjøt opp tirsdag, nå hvor som helst i verden. Seniorforsker Lodgaard ved Nupi advarer mot å ta dem bokstavelig.

– Nord-Korea skryter alltid av sine prestasjoner, og det har de nok gjort denne gangen også, sier han til NTB.

Kjernefysisk avskrekking

Prøveoppskytningen fant sted på USAs nasjonaldag og like før lederne for G20-landene møtes i Tyskland. Lodgaard mener testen er et forsøk fra Nord-Koreas side på å få USA med på nye forhandlinger for første gang på ti år.

Han sier Nord-Korea har brukt disse årene til å jobbe med atomvåpenprogrammet sitt. Denne siste prøveoppskytningen gir landets leder Kim Jong-un et sterkere forhandlingskort enn tidligere.

– Kim har satset på kjernefysisk avskrekking som det viktigste middelet for å sikre regimet sitt, sier Lodgaard.

Han har liten tro på nye sanksjoner mot det nordkoreanske regimet fordi tidligere sanksjoner har vist seg å ha liten effekt.

– Nye sanksjoner er å trå vannet i mangel på mer effektive virkemidler. Derfor må det tenkes nytt om hva som må til for å få Kim til å reversere programmet, sier han.

Kina og Russland

Nord-Korea-konflikten involverer både Sør-Korea og USA, og i tillegg er Japan sterkt utsatt hvis Nord-Korea noen gang skulle iverksette et rakettangrep.

Kina, en av Nord-Koreas ytterst få støttespillere, er svært bekymret for situasjonen. Det samme er Russland, og tirsdag lanserte den russiske presidenten Vladimir Putin og hans kinesiske kollega Xi Jinping et nytt initiativ for å bidra til å løse konflikten.

De to stormaktene foreslår at Nord-Korea inntil videre stanser sine rakett-tester og kjernefysiske prøvesprenginger mot at USA og Sør-Korea til gjengjeld slutter med å holde store militærøvelser.

Initiativet ligner imidlertid på forslag som Kina har presentert før, og som USA har avvist.

Viste frem raketter

Ifølge Jeffrey Lewis ved Middlebury Institute of International Studies har Nord-Korea i gjennomsnitt foretatt én prøveoppskytning hver uke og testet seg gjennom alle missilene de viste frem i en militærparade i april.

I mai testet de en «mellom til langdistanse»-rakett som fløy 790 kilometer, og de siste de viste frem i paraden, så ut som interkontinentale missiler.

Både Lewis og flere andre eksperter er ganske sikre på at det var et interkontinentalt missil som ble skutt opp tirsdag.

Våpenekspert David Wright i UCS Global Security Program har regnet ut at raketten kunne nådd 6.700 kilometer hvis den hadde fulgt en vanlig bane heller enn å gå høyt opp i rommet. Det er mer enn langt nok til å nå Alaska, men ikke vestkysten lenger sør i USA.

– Det er tydelig at de har gjort raskere fremgang på rakettsektoren enn de fleste regnet med, sier Lodgaard.

Mulig atomvåpen

En rakett kan ha utstyres både med konvensjonell, kjernefysisk og biologisk sprengladning i stridshodet.

Det er ikke utenkelig at Nord-Korea er i stand til å lage kjernefysiske sprengladninger som er små nok til slik bruk, mener Lodgaard.

– Vi vet ikke sikkert, men amerikansk etterretning heller mer og mer i retning av at de har klart det.

Mens flere eksperter mener Nord-Korea snakker sant når landet hevder å ha testet en interkontinental rakett, hevder russiske myndigheter at det dreier seg om en mellomdistanserakett. Missilet utgjorde ingen fare for Russland, heter det i en uttalelse fra landets forsvarsdepartement.(Vilkår)