I forkant av landsmøtet var det Kramp-Karrenbauer som fikk favorittstempelet. Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.

Hun er en av den forrige partiledernes tettest allierte, og kalles i Tyskland ofte for «Mini-Merkel».

Statsminister Angela Merkel holdt tidligere fredag sin siste tale som leder for kristenkonservative CDU. I talen advarte hun blant annet om nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier.

I forkant av valget har det vært stor splittelse i partiet, og flere store skikkelser i CDU uttrykte før valget at de helst ville at Friedrich Merz skulle bli den nye lederen. Merz er ansett som å ligge lant unna Merkel, med en mer høyreorientert profil.

Forretningsadvokaten trakk seg ut av politikken for 15 år siden etter å ha lidd nederlag i en bitter maktkamp mot Merkel.

Danske Banks analytiker Aila Mihr skriver på Twitter at valget av den nye CDU-lederen trolig vil bety at dagens politikk blir videreført og at det blir mer sannsynlig at Merkel forblir forbundskansler i Tyskland frem til 2021.

INGs sjeføkonom Carsten Brzeski skriverpå Twitter at med Kramp-Karrenbauer som nye partileder, er muligheten for at den tyske regjeringen skulle fall som følge av politikk fra CDU som blåst bort.

- Det neste spørsmålet blir hvem som vil lede CDU inn i det neste nasjonale valget, skriver Brzeski.

Avstemningen mellom de tre kandidatene ble relativt jevn. Kramp-Karrenbauer vant med 517 stemmer, mot 482 stemmer til motkandidaten Merz. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Historien om tingrettsdommer Sissel Berdal Haga, som satt farge på Olav Thon og ble designansvarlig i Olav Thon-gruppen
Se
07:11
Publisert: