Uber-gründer Travis Kalanick ble i juni tvunget av styret til å trekke seg som toppsjef i selskapet etter det som beskrives som Silicon Valleys styggeste såpeopera.

Kalanick fikk knallhard kritikk for ikke å ha ryddet opp i en angivelig elendig bedriftskultur, med mobbing og seksuell trakassering. Da det ble kjent at Kalanick kjente til problemene, uten å gjøre noe, fikk styret nok.

I slutten av august ble Dara Khosrowshahi hentet inn fra Expedia for å rydde opp i Uber, men selv om Travis Kalanick er kastet som toppsjef, har han fortsatt makt i selskapet:

Han eier rundt 10 prosent av Uber-aksjene og kontrollerer to seter i Uber-styret, i tillegg til sitt eget.

Uten å ta det opp med resten av styret, har nå Kalanick utnevnt to nye styremedlemmer, skriver Financial Times.

Kommer ny ordning i forkjøpet

Fredag kveld annonserte han at tidligere Xerox-topp Ursula Burns og tidligere Merrill Lynch-topp John Thain med umiddelbar virkning vil tre inn i Uber-styret.

Utnevnelsene kommer samtidig som styret vurderer å ta i bruk nye retningslinjer som i praksis vil frata alle aksjeeierne de «superstemmene» som de har i dag, inkludert den kontrollen Kalanick har i selskapet.

Representanter for Uber sier i en kommentar at Kalanick avgjørelse «kom som en komplett overraskelse for Uber og dets styre».

Toppsjef Dara Khosrowshahi var heller ikke informert i forkant, ifølge kilder.

Vil frata ham all kontroll

– Jeg fyller disse setene nå som følge av et nylig styreforslag som går ut på å restrukturere styret betydelig, sier Kalanick i en uttalelse.

Uber-styret er delt etter at Kalanick ble kastet som toppsjef i juni, og etter at Benchmark, en større investor, saksøkte ham i august i et forsøk på å frata ham all kontroll over styreplassene.

Kalanick kontrollerer tre av 11 seter i Uber-styret, inkludert sitt eget sete. De to setene han nå har fylt opp, har tidligere stått tomme.(Vilkår)

Tjøme er en magnet på finanseliten. Det ble det bråk av.
I sommer er forholdet mellom en arkitekt og kommunens byggesaksbehandlere blitt gransket.
01:31
Publisert: