Ideen om å etablere en transportdelingstjeneste er ni år gammel. Det var i mars 2009 at de to kompisene Travis Kalanick og Garrett Camp etablerte selskapet Uber i San Francisco.

Siden har det vært både opp- og nedturer. Uber har ligget i kamp med myndigheter og taxiselskaper verden over.

I fjor fikk Kalanick fyken og i vinter kom Softbank – som blant annet var første hovedinvestor i kinesiske Alibaba – inn som største enkeltaksjonær. Nå er Softbank-grunnlegger Masayoshi Son i ferd med å konsolidere og få kontroll på det globale transportdelingsmarkedet.

«Ny epoke»

Mandag ble det bekreftet at Uber kaster kortene i Sørøst-Asia. Den lokale konkurrenten Grab, som i utgangspunktet var en Uber-klone, overtar hele virksomheten. Grab har maktet å fornye seg de siste tre årene, mens Uber har stått på stedet hvil.

– Dagens oppkjøp markerer begynnelsen på en ny epoke. Den fusjonerte selskapet har på plass en plattform som er en av de mest kostnadseffektive i regionen, sa Grabs grunnlegger og toppsjef Anthony Tan.

Grab, som opprinnelig het GrabTaxi, har utviklet et digitalt økosystem som ligger langt foran Uber. Det har også blitt tilpasset lokale forhold, i motsetning til Uber som har benyttet en amerikansk forretningsmodell og forsøkt å tvinge dette på andre markeder.

Dette har de ikke lykkes med og har tapt markedsandeler i Kina, India, Sørøst-Asia og Sør-Amerika til lokale konkurrenter.

Som en del av avtalen overtar Uber 27,5 prosent av aksjene i det sørasiatiske selskapet. Ubers konsernsjef Dara Khosrowshahi, som overtok sjefsstillingen i fjor, får også en plass i Grabs styre.

Uber har totalt svidd av 10,7 milliarder dollar (83 milliarder kroner) siden etableringen. Målet er å bli børsnotert i 2019.

«For mange kamper»

Beslutningen om at Uber skal trekke seg ut fra Sørøst-Asia, som er et marked i vekst med over 650 millioner innbyggere, har ligget i kortene siden japanske Softbank startet forhandlinger i fjor sommer om å investere i Uber.

Softbank foretok en større investering i februar på over 150 milliarder kroner. Selskapet kontrolleres av den japanske entreprenøren Masayoshi Son, som er blitt Japans rikeste mann med investeringer innenfor teknologi, internett og finans i 35 år.

Uber avviser i en epost til selskapets ansatte at de har gitt opp den internasjonale satsingen etter å ha trukket seg ut fra Kina, Russland og Sørøst-Asia.

«En av de potensielle farene i den globale strategien er at vi begir oss inn i for mange kamper, på for mange fronter og med for mange motstandere», skriver Khosrowshahi.

Khosrowshahi avviser at det er en konsolidering som finner sted, men Softbank trekker i trådene og har større investeringer i nesten alle de største transportdelingsselskapene i vekstmarkeder over hele verden.(Vilkår)

Norsk finanstopp hjalp HBO med serien Billions: – Virkeligheten slår fantasien
Sesong 3 av den populære serien om finans- og makteliten i New York har premiere mandag, og det er én spesiell grunn til at den slår ekstra godt an hos den norske finansmannen Peter Warren
04:59
Publisert: