Sjeføkonom Paul Donovan i den sveitsiske finansgiganten UBS ble fredag permittert etter nylig å ha fornærmet «halve Kina».

– Vi bekrefter at vi har bedt Paul Donovan om å ta permisjon mens vi gjennomgår saken for å vurdere hvorvidt vi må ta ytterligere grep, sier en UBS-talsperson til Financial Times.

«Kinesisk svin»

Bakteppet er at sjeføkonomen forsøkte å forklare hvorfor prisen på svinekjøtt har ført til inflasjon. Uttalelser om «kinesiske svin» ble oppfattet som rasisme.

Kinesiske svineoppdrettere er rammet av afrikansk svinepest, og prisen på svinekjøtt har dermed steget kraftig. Alle provinsene i Kina er berørt, i tillegg til nabolandet Mongolia.

Viruset har også spredt seg til Vietnam, Kambodsja og Europa.

Grisebonde Yang Wenguo i Jiangjiaqiao provinsen i Kina måtte i mai i år slakte mesteparten av sine 800 griser.
Grisebonde Yang Wenguo i Jiangjiaqiao provinsen i Kina måtte i mai i år slakte mesteparten av sine 800 griser. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB Scanpix)

Den japanske finansinstitusjonen Nomura advarte i mai om at 200 millioner griser kan bli avlivet i Kina. Skjer dette, kan prisene på svinekjøtt øke med 78 prosent frem til januar 2020.

– Betyr dette noe som helst? Kanskje hvis du er en kinesisk gris. Det betyr noe hvis du liker å spise svin i Kina. Det betyr ikke noe som helst for resten av verden, sa Donovan i en podkast onsdag hvor han kommenterte prisveksten i Kina.

«Holder ikke»

Uttalelsene har skapt kraftige reaksjoner i Kina, hvor en «gris» blir sett på som nedsettende og assosieres med å være lat, dum og skitten.

– Jeg beklager uten forbehold for enhver misforståelse forårsaket av mine uskyldige kommentarer, sa Donovan som svar på reaksjonene.

UBS har også gitt en skriftlig unnskyldning, men dette holder ikke for samarbeidspartnere og kinesiske klienter. Flere kritikere har via Twitter gitt uttrykk for at UBS burde ha visst bedre.

Tross i at Donovan arbeider i bankens formuesforvaltning, UBS Wealth Management, skal UBS' meglerhusvirksomhet allerede ha mistet en større obligasjonsustedelse i Kina som følge av sjeføkonomens kommentarer.

– Må betale prisen

Meglerhuset Haitong i Hongkong har også kuttet alle bånd til banken, og oppfordrer til boikott. Det samme gjør meglerforbundet i Hongkong, som representerer en rekke kinesiske meglerhus og banker. De krever at Donovan sparkes.

Enda mer illevarslende for UBS er oppfordringen fra statlig kontrollerte kinesiske medier.

«Hvorvidt Donovan er sparket eller ikke er fortsatt uvisst, men de som fornærmer det kinesiske folket må betale prisen. Hvis ikke er en gjentagelse uunngåelig, og potensielle fremtidige krenkere vil ha et incentiv for å gjøre det samme», heter det i the People's Daily, avisen til kinesiske kommunistpartiet, melder den singaporeanske avisen The Straits Times.

Situasjonen er alvorlig for UBS, som i 2018 ble den første utenlandske finansinstitusjonen som fikk godkjennelse fra kinesiske myndigheter til å bli majoritetseier i et kinesisk meglerhus.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.