Uverifiserte bilder i sosiale medier synes å vise en rekke eksplosjoner ved den 30 meter høye og over 3 kilometer lange demningen, mens andre viser store vannmasser som fosser ut.

Kakhovka-dammen forsyner den russiskokkuperte Krimhalvøya med drikkevann, og det russiskokkuperte Zaporizjzja-kraftverket med kjølevann.

Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er det ingen umiddelbar fare for sikkerheten ved atomkraftverket, som er Europas største.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier ødeleggelsene på Kakhovka-demningen «viser Russlands brutalitet».

– Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen i dag setter tusenvis av sivile i fare og forårsaker store miljøskader. Dette er en opprørende handling, som igjen viser brutaliteten av Russlands krig i Ukraina, skriver Stoltenberg på Twitter.

Evakuering

Den ødelagte demningen har imidlertid resultert i flom i Dnipro-elven, og ukrainske myndigheter har evakuert innbyggerne i en rekke landsbyer langs elven.

Et skjermbilde av en video skal vise den ødelagte demningen.
Et skjermbilde av en video skal vise den ødelagte demningen. (Foto: Reuters)

– Vannet vil nå kritiske nivåer innen fem timer, advarte lederen for myndighetene i Kherson-fylket i morgentimene tirsdag.

Noen timer senere ble det meldt om oversvømmelse i flere landsbyer, og ifølge lederen for det ukrainske forsvaret i regionen, Oleksandr Prokudin, var rundt 16.000 mennesker i faresonen.

Gjensidige anklager

Ukrainsk etterretning hevder at det var Russland som sprengte demningen, angivelig i panikk for å bremse en ukrainsk militæroffensiv.

– Dette var en åpenbar terrorhandling og krigsforbrytelse, og bevisene vil bli lagt frem for et internasjonalt tribunal, skriver de på Telegram.

Russland avviser dette og hevder demningen ble ødelagt i et ukrainsk rakettangrep.

Store konsekvenser

Elva Dnipro er over 2200 kilometer lang og har sitt utspring i Russland, renner via Belarus og gjennom Ukraina til Svartehavet.

Det er bygget seks demninger langs elven i Ukraina, og ukrainske myndigheter kontrollerer fem av disse. Kakhovka-demningen ligger lengst ned i et område okkupert av russiske styrker.

Et vannkraftverk tilknyttet demningen skal også være satt ut av spill, og følgene av ødeleggelsene er derfor store.

Michel anklager Russland

EU-president Charles Michel rettet tirsdag en anklagende pekefinger mot Russland og kalte ødeleggelsen av demningen for en krigsforbrytelse.

– Jeg er sjokkert over angrepet mot Nova Kakhovka-dammen, som er uten sidestykke. Ødeleggelse av sivil infrastruktur er helt åpenbart en krigsforbrytelse. Vi kommer til å stille Russland og deres stedfortredere til ansvar, skriver han i sosiale medier.

Storbritannias utenriksminister James Cleverly, som tirsdag var på besøk i Ukraina, var noe mer forsiktig med å fastslå hvem som ødela demningen.

– Det er for tidlig å foreta noen form for meningsfull vurdering av detaljene. Men det er verdt å huske at den eneste grunnen til dette er Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.