Overtakelsen søndag skjer etter rykter om at banken Privatbank, eid av milliardæren Igor Kolomojskij, sliter med stor gjeld. Kolomojskij har vært i myndighetenes søkelys på grunn av president Petro Porosjenkos kamp mot korrupsjon.

Den ukrainske regjeringen opplyste at den tar over banken helt og holdent og garanterer for institusjonens videre drift og kundenes penger. Banken kontrollerer en tredel av landets bankkontoer og har også avdelinger i Baltikum.

Slutt på tålmodigheten

Etter at lokale medier antydet at banken har utstedt lån som kanskje aldri blir tilbakebetalt, ble verdien på bankens obligasjoner nesten halvert i slutten november. Da Kolomojskij ikke klarte å skaffe penger til refinansiering, slik sentralbanken ba ham om, var tålmodigheten slutt søndag.

Ifølge Oleksandr Savtsjenko, som leder et forretningsinstitutt i Kiev, ville banksystemet blitt revet i filler hvis Privatbank hadde blitt avviklet.

– Andre banker ville ikke fått tilbakebetalt sine lån fra Privatbank, en rekke konkurser ville funnet sted, og det ville ført til panikk, sier han til Kyiv Post.

Avgjørelsen om nasjonalisering er i tråd med krav fra Det internasjonale pengefondet (IMF) om at Ukraina rydder opp og stabiliserer finanssektoren for å oppnå bærekraftig vekst og oppfylle vilkår til nye lån. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.