EUs toppledere har torsdag vært samlet i Brussel for å vurdere om de to landene skal tas opp som kandidatland. Deres ønske om å bli med i EU er blitt styrket av Russlands angrepskrig i Ukraina.

– EUs toppmøte har nettopp besluttet å gi kandidatstatus til Ukraina og Moldova. Et historisk øyeblikk. I dag markerer et viktig steg på deres vei mot EU, skriver Michel på Twitter.

Han gratulerer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Moldovas president Maia Sandu, samt befolkningen i begge landene.

Takk fra Zelenskyj

Zelenskyj takker EUs ledere.

– En oppriktig takk til EU-ledernes avgjørelse om å gi Ukraina kandidatstatus. Det er et unikt og historisk øyeblikk i forholdet mellom Ukraina og EU, skriver Zelenskyj på Twitter.

– Ukrainas fremtid er i EU, skriver Zelenskyj.

Moldovas president uttrykker også takknemlighet.

– Det er en historisk dag for Moldova, skriver hun.

Sandu hadde en telefonsamtale med Zelenskyj før avgjørelsen der de to uttrykte sterk vilje til å styrke samarbeidet om å bli integrert i EU.

– God dag for Europa

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen skriver på Twitter at det er en god dag for Europa.

– Gratulerer til president Zelenskyj og president Sandu. Deres land er en del av den europeiske familien, skriver von der Leyen.

Hun sier at avgjørelsen styrker hele Europa og EU.

– Den viser igjen til verden at vi er samlet og sterke når vi står overfor eksterne trusler, sier hun.

Mye arbeid gjenstår

Von der Leyen understreker at det er mye arbeid som må gjøres i Ukraina og Moldova.

Også Georgia ønsker å bli et av EUs kandidatland, men har fått beskjed om at landet må iverksette flere reformer før det kan skje.

EU-toppmøtet anerkjenner arbeidet Georgia har gjort og uttaler at landet vil få kandidatstatus når enkelte problemstillinger er løst.

– Gratulerer til det georgiske folket, sier Charles Michel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.