– Jeg har snakket med noen norske it-selskaper de siste ukene for å spørre hvordan konflikten har påvirket driften deres, og de er bekymret for situasjonen i landet, sier prosjektleder Nataliya Sjøvoll ved Norsk-ukrainsk handelskammer (NUCC).

Hun følger situasjonen i Ukraina tett.

Flere store norske it-selskaper har virksomhet i Ukraina, og mange kjøper tjenester som webutvikling og andre tjenester fra landet.

I helgen tiltok spenningen, og mange spekulerer i at Russland skal komme til å invadere Ukraina. Det har allerede kommet påstander om at Russland skal ha begynt med hybridkrigs-tiltak som inkluderer cyberangrep.

– Spenning og usikkerhet

Sjøvoll sier situasjonen i landet er stabil, men uforutsigbar.

– Spenningen langs den russiske grensen, kombinert med cyberangrep for noen uker siden, skaper spenning og usikkerhet rundt sikkerhetssituasjonen, sier hun.

Prosjektleder Nataliya Sjøvoll ved Norsk-ukrainsk handelskammer (NUCC).
Prosjektleder Nataliya Sjøvoll ved Norsk-ukrainsk handelskammer (NUCC). (Foto: Privat)

– Russiske hackere er tidligere blitt beskyldt for dataangrep mot ukrainske myndigheter og kritisk infrastruktur. Er det trygt å ha it-virksomhet i Ukraina nå med tanke på konflikten som pågår? 

– Ja, våre medlemmer har generelt høy ekspertise på datasikkerhet. Vi tror også at EUs og Natos ekspertise og teknologi for cybersikkerhet som nå tilføres landet vil ha positiv effekt etter hvert da Ukraina vil bli utstyrt med verdens beste digitale forsvar til å stå imot cyberangrep, sier hun.

Viktor Zhora i Ukrainas kommunikasjons- og it-sikkerhetsråd, viste overfor Wall Street Journal i helgen til at cyberangrep tok ned strømnettet i deler av landet og i hovedstaden Kiev i 2015 og 2016, og at et angrep med ødeleggende programvare rammet en av ti bedrifter i 2017. Et lignende angrep rammet offentlige nettsteder i januar, men man klarte å motverge et angrep på landets foretaksregister.

– Planen var å destabilisere, og så kaos, sier Zhora til WSJ.

«Business as usual»

Sjøvoll tror at bransjen finner måter å løse problemene på, skulle kritisk infrastruktur som strøm og internett bryte sammen. Kritiske it-tjenester er duplisert til kontorer vest i landet, eller utenfor Ukraina, og landet har tilrettelagt for alternative internettforbindelser ut av landet. Foreløpig fungerer alle systemer som normalt.

– NUCC-medlemmer rapporterer om «business as usual», med styrket innsats for å oppdatere beredskapsplaner i tilfelle ytterligere eskaleringer, sier hun.

Sjøvoll har snakket med ett selskap helt øst i Ukraina, der de fleste virker helt upåvirket, mens noen få er bekymret.

– Samtidig har konflikten pågått i åtte år og det gjør noe med folk, så det skal mye til før ukrainerne faktisk blir redde, sier hun og legger til:

– Noen av de ukrainske selskapene har merket at noen nye prosjekter blir satt på vent fra utenlandske kunder og at noen av de norske kundene er bekymret og spør om selskapene har beredskapsplaner, og det har de.

– Gjør det vi kan

It-selskapet Tietoevry har rundt 2000 ansatte i Ukraina.

– Vi gjør det vi kan for å støtte de i denne utfordrende tiden. Vi fortsetter å overvåke situasjonen tett, og er klare til å agere raskt dersom det blir nødvendig, sier Norgessjef Christian Pedersen i Tietoevry.

Norgessjef Christian Pedersen i Tietoevry.
Norgessjef Christian Pedersen i Tietoevry. (Foto: Tietoevry)

Han sier situasjonen nå er stabil, men at de på grunn av situasjonen er forberedt på «ulike scenarioer».

– Vi er regelmessig i kontakt med kunder som har leveranser fra Ukraina, og for å være føre var har vi overført noen av de mest kritiske leveransene i tett samarbeid med berørte kunder. Ingen samfunnskritiske leveranser til Norge blir produsert i Ukraina, sier Pedersen.

Ukraina er blitt kjent for dyktige it-eksperter, og har en raskt voksende eksportnæring i it.

– IKT-industrien i Ukraina utgjør nå den intellektuelle eliten i landet og er vestlig orientert i sin natur, da det meste av industrien er eksport av tjenester til USA og Europa, sier Sjøvoll i handelskammeret.

Eksporten av it-tjenester økte med 36 prosent i 2021, og bransjen er den tredje største eksportnæringen i landet med 6,8 milliarder amerikanske dollar i fjor.

– Det er ingenting som tilsier at veksten innen it avtar i 2022, og flere land er svært aktive med å foreta betydelige investeringer i landet og stimulere til økt samhandel for å knytte landet tettere til vesten, sier Sjøvoll.

Per i dag er det rundt 285.000 it-spesialister i Ukraina, og landet har ambisjoner om at dette skal øke til 500.000 i løpet av fire år. Ukraina er landet med flest IKT-studenter i Øst-Europa, og Sjøvoll forteller at det er et veldig populært yrkesvalg for unge, da lønnen er høyere enn i andre sektorer og yrket har høy status.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.