Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået er beslutningen om dette fattet av det russiske forsvarsdepartementet.

Russlands viseforsvarsminister Gennadij Zjidko sier at beslutningen om å trappe ned angrepene mot de to ukrainske byene er tatt for «å øke den gjensidige tilliten slik at det kan forhandles frem og undertegnes en fredsavtale med Ukraina», ifølge Financial Times korrespondent i Moskva, Max Seddon.

Kort tid etter uttalelsene fra det russiske forsvarsdepartementet falt oljeprisen seks prosent.

Utsendinger fra de to landene møttes tirsdag i Istanbul i Tyrkia, og Russlands forhandlingsleder Vladimir Medinskij betegner samtalene som konstruktive.

En innbygger i Trostayanets 40 mil fra Kiev passerer en istykkerskutt tanks.
En innbygger i Trostayanets 40 mil fra Kiev passerer en istykkerskutt tanks. (Foto: Efrem Lukatsky/AP/NTB)

Tidligere tirsdag sa den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, at situasjonen i landet fortsatt er spent.

– Til tross for at ukrainske styrker har hatt noen seirer i konflikten med Russland, sa han.

Han viser til at Irpin, som ligger i utkanten av hovedstaden Kyiv, er under ukrainsk kontroll igjen, men sier at russiske styrker fortsatt kontrollerer den nordlige delen av Kyiv-regionen. Situasjonen er også fortsatt svært vanskelig i Tsjernihiv, Sumy, Kharkiv, Donbas og regioner sør i landet, ifølge Zelenskyj.

CNN-journalist Jim Sciutto skriver på Twitter at han er blitt fortalt av to høytstående amerikanske tjenestemenn at Russland har begynt å trekke styrker ut av Kyiv, i det USA betegner som et «stort» strategisk skifte. USA skal allerede ha observert russiske troppeforflytninger.

Sciutto fortsetter med at dette etter USAs syn ikke er en kortsiktig tilpasning for å omgruppere, men et langsiktig grep ettersom fra Russland for å tak i manglende avansering i nord. Det russiske forsvarsdepartementet sa tirsdag at det har bestemt seg for å «drastisk redusere fiendtlighetene» i retningen av Kyiv og Chernihiv.

Nye samtaler

Den fjerde runden med samtaler mellom Ukraina og Russland siden krigen startet ble holdt tirsdag.

Møtet mellom russiske og ukrainske forhandlingsdelegasjoner ble holdt i Istanbul. Partene diskuterte blant annet våpenhvile og sikkerhetsgarantier.

Samtaler mellom Russland og Ukraina var konstruktive, sier den russiske forhandlingslederen etter at tirsdagens møte i Istanbul var ferdig.

– Diskusjonene med den ukrainske delegasjonen har vært konstruktive og meningsfulle, sier Vladimir Medinskij.

Mykhailo Podoljak, som er en av den ukrainske presidentens nærmeste rådgivere, sier ifølge Reuters at partene diskuterte bindende garantier for Ukrainas sikkerhet, som vil gjøre det mulig for Ukraina å forholde seg nøytrale, samt mulighet for en våpenhvile for å løse den humanitære krisen som har oppstått i store deler av Ukraina.

Den ukrainske forhandlingsdelegasjonen ber om at en internasjonal avtale som sørger for Ukrainas sikkerhet, kommer på plass.

Delegasjonene møttes i Istanbul for å bli enige om betingelser for en våpenhvile og en slutt på krigen i Ukraina.

Blant deltagerne på møtet var den russiske oligarken Roman Abramovitsj, som har spilt en rolle i forsøkene på å megle mellom landene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.