«Folkets tjener», det er navnet på den populære tv-serien der Volodimir Zelenskij (41) spiller en frustrert historielærer som blir valgt til nasjonens president, etter at et raseriutbrudd mot korrupsjonen i landet sprer seg viralt i sosiale medier.

Nå kan virkeligheten innhente fantasien. Zelenskij leder med klar margin foran det virkelige presidentvalget den 31. mars, som kandidat fra det nystartede partiet Folkets Tjener. Han får rundt 25 prosent oppslutning på de siste målingene.

Utfordrerne er sittende president Petro Porosjenko og tidligere statsminister Julija Timosjenko, som begge ligger mellom 15 og 20 prosent.

– Jeg er ikke bekymret. Alle disse tre er fornuftige og kompetente, folk Vesten og Europa kan jobbe sammen med, sier Trond Moe.

Moe har lang erfaring fra Ukraina, blant annet for Telenor og det da Telenor-eide teleselskapet Kyivstar, og han har jobbet i flere av republikkene i det tidligere Sovjetunionen.

Han er påtroppende sjef for Nordic Environment Finance Corporation (Nefco), som finansierer miljøprosjekter i Sentral- og Øst-Europa.

Komiker med flere sider

Selv tar han meningsmålingene med en klype salt, rett og slett fordi det fortsatt er så mange som ikke har bestemt seg. To av de tre nevnte vil etter alle solemerker være blant de to som går videre til andre valgomgang første påskedag, den 21. april.

Trond Moe her fotografert i Ukrainas hovedstad Kiev ved en tidligere anledning.
Trond Moe her fotografert i Ukrainas hovedstad Kiev ved en tidligere anledning. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Moe påpeker at selv om Zelenskij er komiker og skuespiller, har han flere egenskaper.

– Zelenskij er en fremgangsrik forretningsmann og leder for et underholdningskonsern. Han har vist at han knytte til seg kompetente folk og bygge gode team. Jeg skjønner godt at han er populær, fordi folk kjenner seg igjen i budskapet om kamp mot korrupsjon og oligarkveldet. Men det er fortsatt mye uklart om hva han står for, sier Moe.

Jakub Godzimirski, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), mener den største spenningen knytter seg til hvem av Porosjenko eller Timosjenko som slår følge med Zelenskij til andre valgomgang.

Jakub M. Godzimirski, forsker ved Nupi.
Jakub M. Godzimirski, forsker ved Nupi. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Zelenskij er en del av en populistisk trend, som man blant annet har sett i Italia, men også i USA. Men man kan jo nesten spørre seg om hvem som vil ha en slik jobb. Ukraina er ikke noe enkelt land å styre, sier Godzimirski.

Krig og korrupsjon

Bortimot 15.000 mennesker er drept i den fem år lange krigen mot de russiskstøttede separatistene i Donbass, øst i landet. Halvannen million mennesker er internflyktninger, og bortimot en million mennesker har flyktet landet på grunn av krigen.

Det er også ganske nøyaktig fem år siden euromajdan, revolusjonen som endte med at den Russland-vennlige presidenten Viktor Janukovitsj ble styrtet. Omveltningene førte til at storebror Russland annekterte Krimhalvøya fra Ukraina i mars 2014.

Håpet var at den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko skulle få en slutt på krigen og lede Ukraina til fremgang. Men fattigdommen er fortsatt stor og korrupsjonen er om mulig enda verre enn før, mens en liten elite oligarker er blitt søkkrike.

– Porosjenko har fått til for lite i kampen mot korrupsjon og reformering av rettsvesenet. Men det ville være overraskende og et stort nederlag hvis han ikke går videre til andre valgomgang, sier Moe.

Timosjenko regnes også til den gamle eliten. Hennes største styrke er at hun har et stort og velorganisert partiapparat.

Økonomien er stabilisert

Ukraina er Europas nest fattigste land, og scorer lavt på de aller fleste parametere. Men Moe roser Porosjenko for å ha klart å stabilisere økonomien.

– Han har stabilisert økonomien og valutaen, og han har fått på plass støtte fra IMF og EU og dermed fått kontroll over gjelden. Han har også gjennomført en desentraliseringsreform og fått på plass et nytt system for offentlige innkjøp som kutter statens utgifter. Men det går ikke lysende økonomisk, og det spørs om dette er nok til å bli gjenvalgt, sier Moe.

Han sier det også er blitt tryggere og bedre for utenlandske investeringer i Ukraina. Moe sier it og fornybar energi er områder der norske selskaper satser, uten at det er snakk om noen bonanza.

Moe påpeker at Porosjenko også har fått skikk på militæret, og at de væpnede styrkene nå er slagkraftige og på enkelte områder kan stå opp mot Russlands militærmakt.

Det russiske problemet

Både Moe og Godzimirski mener Russland er det aller største problemet for Ukraina, både politisk og økonomisk.

– Krigen og den politiske risikoen er den største hindringen og den legger en kraftig demper på investeringer og økonomien, sier Moe.

Godzimirski ser ikke noen snarlig løsning på den såkalte «lavintensive krigen». Han sier Russland tok en kalkulert beslutning da Krimhalvøya ble annektert i 2014, og to millioner prorussiske stemmer i Ukraina forsvant. Han sier moderate prorussere i Ukraina også vendte ryggen til Moskva.

– Russland vant Krim, men tapte Ukraina, sier Godzimirski.

Han sier Russlands mål nå synes å undergrave myndighetene i Kiev gjennom å så splid, uro og kaos. Han sier dette er godt dokumenter og gjøres blant annet ved utstrakt bruk av cyberkrigføring med desinformasjon, løgner, hacking og såkalte trollfabrikker.

– Russland har ikke en attraktiv ideologi de kan selge til Ukraina. Men Russland ser på et vellykket Ukraina som en trussel, fordi det kan tolkes som at det er mulig å bryte ut av Kremls jerngrep for en bedre fremtid. Russland vil derfor ha et svakt Ukraina, sier Godzimirski.

Alle de tre favorittene regnes som dypt skeptiske til russisk innflytelse. Zelenskij, i god populistisk ånd, har donert betydelige pengesummer til den ukrainske hæren. Samtidig er han en sterk kritiker til dagens myndigheter som boikotter russiske kunstnere og nekter dem innreise for å opptre i Ukraina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Røe Isaksen: -Ungdommen nå til dags? Jeg synes vi er bra, jeg
Høyres landsmøte om populærkultur og ungdommen nå til dags.
02:23
Publisert: