Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet dagen med en oppgang på 1,6 prosent i morgentimene på fredag. Det var en tilsvarende utvikling for Kospi-indeksen ved Seoul-børsen i Sør-Korea etter at de amerikanske nøkkelindeksene endte med en bred oppgang på torsdag.

Oljeprisen (brent spot), som falt til under 100 dollar etter USAs president Joe Biden holdt en tale hvor han la frem en sanksjonspakke, er tilbake på over 101 dollar i asiatisk handel. Kryptovalutaen bitcoin har også styrket seg fra 34.500 dollar på torsdag til 38.500 dollar.

Den ukrainske sentralbanken stanset torsdag kveld bruk av digitale pengeoverføringer via lokale løsninger og internasjonale betalingsløsninger som PayPal og Venmo.

Frustrert over europeiske land

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekreftet at et stort antall mennesker er drept og såret etter kamphandlingene startet natt til torsdag med den russiske invasjonen.

– Vi har mistet 137 av våre helter, våre medborgere – både militære og sivile, sa Zelenskyj i en tale sent torsdag kveld.

Det har vært angrep mot byer over hele landet. Et leilighetskompleks med 20 boligblokker i Mariupol har vært utsatt for granatangrep fra russiske styrker. Et titall mennesker, både militære og sivile, er skadet, ifølge byens myndigheter.

Ved grenseovergangene til Moldova, Romania og Polen har store folkemasser samlet seg. En del har reist til nabolandene, mens andre ønsker å være i beredskap og forlate landet på kort varsel. Ukrainske menn under 60 år fikk torsdag kveld forbud mot å forlate landet.

Zelensky virket sliten og frustrert i videotalen han holdt.

– Hvem tør garantere at vi får medlemskap i NATO? Ærlig talt, alle er redde. Det spiller ingen rolle hvor mange samtaler jeg har med utenlandske ledere. De sier alltid det samme. Jeg har spurt de 27 lederne i Europa om Ukraina vil bli opptatt i NATO. Jeg har spurt direkte. Alle er redde og svarer ikke. Vi er ikke redde. Vi er ikke redde noe, sa Zelensky.

– Hvor ille kan dette bli?

Ingen tør å spå hvordan markedene vil reagere på nyhetene fra Ukraina og utsiktene til nye og mer inngripende sanksjoner mot Russland. Det ventes også at Russland vil svare på sanksjonene med egne tiltak i løpet av kort tid.

– Hvor ille kan dette bli? Vel, hva er lengden på et tau? Det finnes ikke mange tilsvarende eksempler av denne typen sjokk for markedene, sier senior markedsøkonom hos Capital Economics, Jonas Golterman til CNBC.

I en analyse forsøker han å se fremover i tid ved å se på historiske hendelser og mener den irakske invasjonen av Kuwait for over 30 år siden og den påfølgende Gulfkrigen kan være den beste sammenligningen.

– Den gangen falt aksjemarkedene med 20 til 30 prosent, men stabiliserte seg da Fed kuttet renten og USA avsluttet krigen raskt. Selv om dette åpenbart er en veldig ufullkommen sammenligning, kan en ytterligere nedgang på 10 til 20 prosent være ganske så sannsynlig, skriver han.

Børsindeksene over hele verden har falt siden nyttår. Energiprisene er svært høye og de fleste land sliter med en allerede høy prisvekst.

– En nøkkelfaktor de neste ukene vil være hva sentralbankene foretar seg, ifølge Golterman.

Nye sanksjoner

Japans statsminister har kunngjort nye økonomiske sanksjoner mot Russland på fredag. Disse innebærer eksportkontroll på viktige elektroniske produkter og komponenter, frysing av russiske bankkonti og innskudd i japanske finansinstitusjoner og visumstans.

– Japan viser med dette tydelig at vi aldri vil akseptere et forsøk på å endre status quo ved å bruke makt, sa statsminister Fumio Kishida, og viste til bred enighet i G7-landene om å straffe Russland hardt.

Han ville ikke si hvilke russiske selskaper eller enkeltpersoner som inngår på sanksjonslisten.

– Eksport av vanlige produkter, som elektroniske komponenter, vil inngå, sa Kishida til journalister fredag morgen.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.