Flere nyhetsbyråer meldte natt til fredag at det hadde brutt ut brann ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar etter angrep fra russiske styrker.

Ifølge Ukrainas utenriksminister angriper russiske styrker fra alle kanter.

«Brann har allerede brutt ut. Hvis dette eksploderer vil det bli ti ganger alvorligere enn Tsjernobyl. Russerne må stanse angrepet umiddelbart og la brannmannskaper etablere en sikkerhetssone», skrev Dmytro Kuleba i en Twitter-melding like før klokken to norsk tid.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA opplyser natt at de har vært i kontakt med ukrainske myndigheter. Det er ikke målt forhøyede nivåer av radioaktivitet etter brannen i kjernekraftverket.

Brannen skal være slukket.

Dette sa Zelenskyj i natt om angrepet på kjernekraftverket
Hendelsen ved kjernekraftverket Zaporizjzja i den ukrainske byen Enerhodar har vakt betydelig internasjonal oppsikt og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var i dialog med en rekke statsledere verden over i løpet den tiden det var helt uavklart hvilken mulig katastrofe en kunne stå overfor dersom en brann i selve kraftverket var blitt utløst av de russiske soldatene.
00:34
Publisert:

Ifølge ukrainske myndigheter er det en administrativ bygning like ved en reaktor som er stengt for vedlikehold som har vært i brann i natt.

Dette satellittbildet fra 2019 viser kjernekraftverket Zaporizhzhia i Enerhodar i september 2019. Russiske styrker angrep kjernekraftverket, som er det største i Europa, natt til fredag. Dette utløste en brann i an kontorbygning ved en av reaktorene.
Dette satellittbildet fra 2019 viser kjernekraftverket Zaporizhzhia i Enerhodar i september 2019. Russiske styrker angrep kjernekraftverket, som er det største i Europa, natt til fredag. Dette utløste en brann i an kontorbygning ved en av reaktorene. (Foto: Planet Labs PBC/AP/NTB)

– Ikke noe annet land enn Russland har noensinne åpnet ild mot atomreaktorer. Dette er den første gangen i i menneskehetens historie. Terroriststaten har nå måttet ty til atomterror, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videomelding natt til fredag.

Uken avsluttes med fortsatt uro ved verdens børser. I Europa og USA falt hovedindeksene bredt på torsdag. Nedgangen har fortsatt i morgentimene i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 2,7 prosent den første timen etter handelen startet.

Ved lunsjtider er nedgangen for Nikkei-indeksen på 2,1 prosent. Hongkong-børsen har falt med 2,3 prosent. Dette skyldes et massivt koronautbrudd og en sannsynlig nedstengning av finansbyen om kort tid.

De amerikanske fremtidsindeksene antyder at Wall Street vil falle når handelen åpner. Oljeprisen har vært volatil i asiatisk handel.

– Massiv utenrikspolitisk tabbe

For nøyaktig én måned siden, idet vinter-OL offisielt skulle åpnes den 4. februar, møttes Kinas president Xi Jinping og hans russiske motpart, Vladimir Putin i Beijing. I en felleserklæring på 5000 ord, erklærte de to landene at partnerskapet ikke hadde noen grenser.

Ifølge en vestlig etterretningsrapport, som New York Times refererte til på torsdag, ba kinesiske ledere sine russiske kolleger om å vente med å starte invasjonen til etter vinter-OL var avsluttet. Knappe fire dager etter ilden var slukket rullet russiske styrker inn i Ukraina.

– Å løfte partnerskapet med Russland like før invasjonen av Ukraina var en massiv utenrikspolitisk tabbe av Xi. Kostnadene er reelle for Kina og avslører begrensningene av Xis politikk, sier Kina-ekspert Jude Blanchette ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Wall Street Journal.

Den kinesiske presidenten har identifisert USA og Nato som den største trusselen mot sitt eget land. Xi gjør seg klar til å forbli Kinas president i minst en ny femårsperiode fra 2023.

Over én million ukrainere har flyktet fra landet siden krigen startet i forrige uke. Det har vært en betydelig opptrapping det siste døgnet. Det har brutt ut brann ved kjernekraftverket i Enerhodar etter angrep fra russiske styrker.
Over én million ukrainere har flyktet fra landet siden krigen startet i forrige uke. Det har vært en betydelig opptrapping det siste døgnet. Det har brutt ut brann ved kjernekraftverket i Enerhodar etter angrep fra russiske styrker. (Foto: Vadim Ghirda/AP/NTB)

– Kinas iver etter å presentere en sterk front sammen med Russland for å kontre USA gjorde at landet gikk glipp av signalene og gikk i feil retning, sier direktør for Kina-programmet ved tenketanken Stimson Center til næringslivsavisen.

Toppmøte overskygges av krigen

På fredag åpner den femte sesjonen den årlige sesjonen til Kinas rådgivende organ, Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC). Lørdag samles Folkekongressen til sitt årlige møte. Disse er de viktigste møtene før kommunistpartiet avholder kongress i høst.

– Dette er en bra mulighet for myndighetene å kunngjøre økonomiske støttetiltak ettersom forbruket har svekket seg. Det er også en god mulighet til å legge vekt på stabilitet i en tid hvor de geopolitiske spenningene er høye, sier sjeføkonom for stor-Kina hos ING, Iris Pang, i en rapport.

Møtene vil bli overskygget av krigen i Ukraina. Kina fremstår som Russlands viktigste allierte og et av få land som fortsatt driver handel med landet.

– De økonomiske sanksjonene som er blitt pålagt Russland av Vesten legger betydelig praktiske begrensninger på Kinas handel med Russland. Det er lite Kina kan gjøre, selv om de ønsker, å dempe konsekvensene for Russland uten å skade sin egen økonomiske og finansielle stilling, skriver sjeføkonom for Asia hos Capital Economics, Mark Williams, i en ny rapport.

– Stilltiende støtte til Russland

Vestlige selskaper har suspendert eller lagt ned virksomheten i Russland. Kinesiske storselskaper som Huawei, Xiaomi og Alibaba nekter å kommentere hva de foretar seg.

– Disse selskapene ønsker ikke å irritere myndighetene i Beijing ved å ta et politisk standpunkt. Hvis Kina ikke endrer utenrikspolitikken plutselig er det lite sannsynlig at kinesiske selskaper begynner å opptre geopolitisk. Uansett hvilke føringer Beijing setter vil selskapene følge etter. Akkurat nå er det stilltiende støtte til Russland, sier grunnlegger Abishur Prakash hos konsulentselskapet Center for Innovating the Future til CNBC.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.