– Jeg skal ut og drepe russiske soldater.

Han laster inn kofferten i en ventende minibuss i Horodstka-gaten i Lviv. Bilmekanikeren Sergei (42) er akkurat kommet til Lviv fra Washington hvor han de siste fire månedene har jobbet på et bilverksted i Seattle. Da krigen brøt ut i Ukraina, kastet han seg på første fly. Nå har han det travelt.

– Jeg har kjempet mot dem før. Både i 2014 og 2015, sier han.

Først skal han ned for å hilse på familien i Dnipropetrovsk. Så skal han til fronten.

– Faller Ukraina, betyr det Europas død. Vi kan ikke bli overlatt til de gale presidentene i Kina og USA, sier han.

– Kommer det et angrep mot Lviv?

– Det kan komme, sier han. Og forsvinner inn i bilen.

En halv time senere går flyalarmen i Lviv.

En ny front

Lørdag ble det meldt at ukrainske styrker hadde nedkjempet et angrep fra 60 russiske fallskjermjegere nord for byen.

– Jeg antar russiske styrker nå åpner den fronten for å tette logistikk mot vest med varslende våpenforsyninger fra USA og UK, skriver Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole i en epost til DN.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax hevdet lørdag at russiske soldater har landet i Lviv, men Ukrainas statssikkerhetstjeneste benekter dette.

– USA og UK har over tid støttet Ukraina med defensive våpen som ikke er en trussel mot Russland, men er effektive nå i forsvaret av Ukraina, som antipanser-våpen og mindre bakke-til-luft-våpen i tillegg til ikke-dødelig materiell. Tidligere i dag besluttet USA og UK å levere ytterligere våpenbidrag for å støtte motstandskampen i Ukraina, sammen med 25 andre stater. Det vil leveres militært materiell som nevnt, i tillegg til ammunisjon, beskyttelsesutstyr og medisinsk utstyr, sier Røseth.

– Russland har store styrker og logistikkforsyninger i Hviterussland som til nå brukes for å innta Kyiv. Med å åpne en bredere front ned mot Lviv viser russiske styrker at de har store militære ressurser over grensen. Pentagon og den private satellitt tjenesten Maxar har bekreftet stor styrkeansamling og betydelige reserver på Hviterussisk side, med opptil 150 helikoptre og flere hundre stridsvogner og pansrede kjøretøy. Russland har med bakke til luft-systemet S-400 luftkontroll i det nordlige Ukraina og betydelige luftstyrker og missiler som ledes ut fra Hviterussland. Disse understøtter bakkestyrkene, sammen med langtrekkende missiler og ballistiske missiler fra Hviterussland, Russland og Svartehavet, sier Røseth.

Karavane av flyktninger

Vestover fra Lviv trasker en håpløs karavane flyktninger, forbi små fattigslige landsbyer, sleper de trillekofferter og barn mot den polske grensen. Kvinner, barn og eldre. De fleste går i taushet, bare noen politisirener og bjeffende hunder bryter stillheten.

Flere av dem har flyktet fra det de trodde var i sikkerhet i Lviv, storbyen i vest.

25-årige Anna Klercova er en av dem som går alene den lange veien fra Lviv mot Polen. Tidligere i uken rømte hun fra Odesa til Lviv.

– I Odesa var det panikk da flyalarmen gikk. Jeg satte meg på toget til Lviv, men nå er det ikke trygt her heller. Alle er redde, alle jeg kjenner forsøker å forlate Ukraina. Jeg har familie i Tyskland og håper å komme meg dit.

– Nå håper jeg Amerika og Europa vil hjelpe Ukraina, sier hun før hun forsetter de siste to milene mot grensen.

Til fots.

Kanskje kommer hun frem før mørket.

Langs veien i nærheten av Lviv i Ukraina på lørdag. Bilkøen til den polske grensestasjonen Straz Graniczna var i perioder mer enn tre mil lang.
Langs veien i nærheten av Lviv i Ukraina på lørdag. Bilkøen til den polske grensestasjonen Straz Graniczna var i perioder mer enn tre mil lang. (Foto: Andre Liohn)

Fredag gikk 47.000 mennesker fra Ukraina i retning Polen, melder de polske grensemyndighetene.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger var det minst 100.000 mennesker som forlot sine hjem etter det russiske angrepet torsdag. Mer enn 7000 biler har kommet til de polske grenseovergangene. Fredag var bilkøen til den polske grensestasjonen Straz Graniczna mer enn tre mil lang.

På grensestasjonen er det nesten bare og kvinner og barn. Menn mellom 18 og 60 får ikke forlate Ukraina. I et trangt hjørne ved gitteret som skiller Ukraina fra Polen, er det nesten bare unge menn.

– India, der! Pakistan der. Nepal der. Sri Lanka over der!

Det er tolken Chernehiv fra Bangladesh som forsøker å organisere de tusener av fremmedarbeiderne som nå flykter fra Ukraina. Det er fabrikkarbeidere, landarbeidere, selgere og kjøpmenn, de kommer fra alle hjørnene av Ukraina for å flykte fra Putin overfall.

– Vi vet ingenting hva som venter oss på den andre siden heller. Jeg håper de tar imot oss, sier Chernehiv.

På den polske siden av grensen er det vanskelig å finne drivstoff. Polakkene i grenseområdene har hamstret i panikk, på polsk radio gjentar de gang etter gang at folk ikke må hamstre. Prisene har gått opp 50 prosent de siste dagene.

En ukrainsk trailersjåfør i 30-årene er kommet fra Tyskland med vogntoget sitt.

– Jeg må hjem til familien i Ukraina. Kanskje må jeg kjempe, jeg vet ikke, sier han kort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.