Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager russiske styrker for å ha stanset en humanitær kolonne to mil utenfor Mariupol. Statsansatte og bussjåfører skal ha blitt tatt til fange. Samtidig sier han at rundt 100.000 av innbyggerne i Mariupol, som stadig rammes av russiske angrep, fortsatt oppholder seg der.

– Per i dag er det rundt 100.000 mennesker i byen. De er der i umenneskelige forhold. Ingen mat, uten vann, uten medisiner. Konstante artilleriangrep, konstante bombeangrep, sa han i sin daglige tale tirsdag kveld, skriver BBC.

Forsøk på evakuering

Før krigen bodde det rundt 440.000 mennesker i havnebyen Mariupol, som ligger ved Azovhavet i sør. Byen har vært beleiret i flere uker, og befolkningen har lenge vært uten tilgang på vann og medisiner.

Russland har ønsket å ta Mariupol for å etablere en landforbindelse mellom den annekterte Krimhalvøya og de opprørskontrollerte områdene øst i Ukraina og til Russland.

Zelenskyj la til at nye forsøk på å evakuere sivile via humanitære korridorer er blitt spolert av russiske angrep.

– Mariupol er 99 prosent ødelagt
Ifølge en rapport fra Institute for the Study of War (ISW) vil Mariupol falle innen få uker. Nesten 350.000 mennesker skal fortsatt være innestengt i den beleirede byen, uten vann og elektrisitet.
01:06
Publisert:

Kamper i Kharkiv

Ukrainske militære sier de har slått tilbake et russisk angrep i byen Kharkiv i den østlige delen av landet.

Russerne tok blant annet i bruk kamphelikoptre tirsdag kveld, sier den regionale kommandanten Oleh Synegubov til avisen Ukrainska Pravda.

Han hevder ukrainerne holdt stand og drev angriperne tilbake. Samtidig skal situasjonen være vanskelig i den beleirede byen Izium, om lag ti mil unna.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Ludmila tar farvel med sitt barnebarn Kristina, som sammen med sønnen sin Yaric tar toget fra Odesa. Til sammen skal 3,5 millioner mennesker ha flyktet fra Ukraina.
Ludmila tar farvel med sitt barnebarn Kristina, som sammen med sønnen sin Yaric tar toget fra Odesa. Til sammen skal 3,5 millioner mennesker ha flyktet fra Ukraina. (Foto: Petros Giannakouris/AP/NTB)
En eldre kvinne vandrer mellom sandposer i gatene i Odesa.
En eldre kvinne vandrer mellom sandposer i gatene i Odesa. (Foto: Petros Giannakouris/AP/NTB)

Laboratorium skal være ødelagt

Russiske styrker skal ha ødelagt et laboratorium ved Tsjernobyl-kraftverket som blant annet jobbet for å forbedre håndteringen av radioaktivt avfall.

Det er den statlige ukrainske etaten som har ansvar for sonen rundt det ulykkesrammede kjernekraftverket som sier at laboratoriet er ødelagt. Opplysningen er ikke bekreftet fra annet hold.

I en uttalelse fra ukrainske myndigheter heter det at laboratoriet inneholdt radioaktive prøver og stoffer som nå er i hendene på russerne.

Den russiske invasjonsstyrken tok kontroll over det nedlagte kraftverket fra Sovjet-tiden like etter at de rykket inn i Ukraina. Kraftverket i 1986 var åstedet for en av verdens verste atomulykker.

Laboratoriet det er snakk om, ble åpnet i 2015. Etableringen kostet 6 millioner euro, like under 60 millioner kroner, og prosjektet fikk støtte fra Europakommisjonen.

De ukrainske strålevernmyndighetene meldte mandag at strålingssensorene som overvåker området hadde sluttet å virke.

Fredsforhandlinger fortsetter

Forhandlingene mellom Ukraina og Russland fortsetter, men de er vanskelige, sier Zelenskyj.

– Vi fortsetter å jobbe på flere nivåer for å sikre oss at Russland blir overbevist om at dette er en avskyelig krig som må stanses. Vi fortsetter med våre vanskelige forhandlinger. Det er utfordrende, noen ganger skandaløst, sier Zelenskyj tirsdag, ifølge CNN.

Russland har mistet 10 prosent av styrkene sine i Ukraina siden invasjonen startet, anslår en amerikansk tjenesteperson overfor flere medier. USA har anslått at Russland samlet 150.000 soldater og fly, artilleri, stridsvogner og andre våpen langs grensen mot Ukraina før invasjonen ble innledet 24. februar.

– For første gang kan det være at de er litt under 90 prosent, sa han i en briefing til amerikanske journalister, som det amerikanske forsvarsdepartementet har publisert.

Det ble ikke lagt frem dokumentasjon for påstanden. Videre ble det blant annet hevdet at den russiske invasjonen lider av store logistikkproblemer og problemer med moralen, skriver The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

De avholdes demonstrasjoner i Brussel før Nato avholder toppmøte i morgen.
De avholdes demonstrasjoner i Brussel før Nato avholder toppmøte i morgen. (Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/NTB)