Verdensbanken kom natt til mandag med oppdaterte prognoser som viser de rene økonomiske konsekvensene fra krigen. I Ukraina vil bruttonasjonalprodukt krympe med 45,1 prosent i 2022. Størrelsen på den ukrainske økonomien var 155 milliarder dollar i 2020.

Økonomisk kollaps

Over 118 sider i rapporten «War in the region» fra Verdensbanken tegnes og forklares de enorme konsekvensene av Russlands invasjon og krigføring i Ukraina – ikke bare for de to landene, men for hele verdensøkonomien.

«Krigen mot Ukraina og sanksjonene mot Russland rammer økonomier over hele verden. Fremvoksende økonomier og utviklingsland i Europa og Sentral-Asia ventes å bære det meste av støyten», skriver Verdensbanken.

Økonomene mener at disse landene samlet vil bli rammet av et fall på 4,1 prosent. Før krigen var det ventet en økonomisk vekst på tre prosent.

Prognosene er svært usikre. I det alvorligste scenarioet vil 75 prosent av den økonomiske aktiviteten i Ukraina forsvinne i år og 20 prosent av Russlands verdiskaping. I EU vil den økonomiske veksten falle med tre prosentpoeng hvis dette slår til.

Bildespesial: Ukraina
De siste bildene fra Ukraina krigen
01:20
Publisert:

– Omfanget av den humanitære krisen som er utløst av krigen er overveldende. Ukraina trenger massiv økonomisk støtte umiddelbart. Landet sliter med holde økonomien i gang og myndighetene forsøker å hjelpe innbyggerne som lider samtidig som de forsøker å takle en ekstrem situasjon, sier direktør Anne Bjerde, som leder Verdensbanken i Europa og Sentral-Asia, i en kommentar.

Settes mange år tilbake

Russland er allerede inne i en resesjon og det ventes at økonomien vil krympe med 11,2 prosent i 2022 etter å ha blitt rammet av «enestående sanksjoner».

– Ukraina-krigen og pandemien har nok en gang vist at kriser kan forårsake omfattende økonomiske ødeleggelser og sette land mange år tilbake i økonomisk velstand og utvikling, sier Verdensbankens sjeføkonom for Europa og Sentral-Asia, Asli Demirgüc-Kunt, i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Verdensbanken mener Hviterussland, Kirgisistan, Moldova og Tadsjikistan vil havne i en resesjon i 2022 på grunn av de tette båndene til Russland og Ukraina.

«Vekstprognosene er blitt nedjustert i alle økonomier på grunn av ringvirkninger fra krigen, svakere enn ventet vekst i euroregionen og råvare-, handels- og finansieringssjokk», skriver Verdensbanken.

Verdensbanken karakteriserer den humanitære krisen de første ukene av krigen som «ekstraordinær», og mener at dette vil bli de mest varige konsekvensene etter krigen.

«Flyktningstrømmen fra Ukraina til nabolandene overgår tidligere kriser», skriver Verdensbanken.

Håper å unngå global resesjon

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) vil avholde toppmøtet denne uken. Det ventes at begge organisasjoner vil legge frem planer på hvordan Ukraina og land som rammes indirekte av krigen i form av høyere matvarepriser og frykt for konflikter skal få bistand.

IMFs toppsjef Kristalina Georgieva sa i mars at krigen sannsynligvis ikke vil utløse en global resesjon. Det er stor usikkerhet.

«Krigen har skapt ny bekymring for en kraftig global nedgang, økende inflasjon og gjeld og en økning i fattige. Konsekvensene har spredt seg gjennom mange kanaler, deriblant råvarer, finansmarkedet, handel, migrasjon og hatt en alvorlig innvirkning på sikkerheten», skriver Verdensbanken.

Dette er det andre store sjokket som har utløst en nedgang i regionen», skriver Verdensbanken. Den ventede økonomiske nedgangen er mer enn dobbelt så mye som under koronapandemien for bare to år siden.

«Krigen har en har en ødeleggende innvirkning på menneskeliv og forårsaker økonomiske ødeleggelser i begge land og vil føre til betydelige økonomiske tap i Europa, Sentral-Asia og resten av verden», skriver Verdensbanken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.