– Flere eksplosjoner i Podil-distriktet. Redningsmannskaper, leger og politi er på stedet, skrev borgermester Vitalij Klitsjko på meldingstjenesten Telegram natt til mandag.

Nødetatene i den ukrainske hovedstaden opplyser at seks mennesker mistet livet etter et rakettangrep mot Podil-distriktet.

– Ikke bli redd. Du vil få høre lyden vi har levd med i 25 dager
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj: – Ukrainere lever med lyden fra denne sirenen mens de jobber, prøver å sove, behandler sårede, føder og dør.
01:23
Publisert:

Bolig- og næringsområdet som er rammet, ligger nord for sentrum av den ukrainske hovedstaden, skriver Reuters.

Ved 11-tiden norsk tid er det meldt om åtte drepte etter angrepet.

Krigen i Ukraina går mot sin femte uke.

Tetiana Chornovol er tidligere parlamentsmedlem i Ukraina. Hun kjemper nå på den ukrainske frontlinjen, og er blant annet operatør av et såkalt anti-tank missilvåpen.
Tetiana Chornovol er tidligere parlamentsmedlem i Ukraina. Hun kjemper nå på den ukrainske frontlinjen, og er blant annet operatør av et såkalt anti-tank missilvåpen. (Foto: GLEB GARANICH/Reuters/NTB)
Chornovol viser her frem hvordan våpensystemet hun opererer fungerer. Missilene hun styrer klarte nylig å ødelegge en russisk tank.
Chornovol viser her frem hvordan våpensystemet hun opererer fungerer. Missilene hun styrer klarte nylig å ødelegge en russisk tank. (Foto: GLEB GARANICH/Reuters/NTB)

Kampen om Mariupol

Samtidig melder flere nyhetsbyråer at ukrainere nekter å gi russerne kontroll over havnebyen, Mariupol. I byen er innbyggerne beleiret med lite mat, vann og elektrisitet som kan utvikle seg til en humanitær krise.

Ukrainske myndigheter har gjentatte ganger avvist russiske krav om å overgi seg i bytte mot at det åpnes humanitære korridorer, slik at folk trygt kan komme seg ut.

– Det kan ikke være snakk om overgivelse og nedlegging av våpen. Vi har allerede informert den russiske siden om dette, sa den ukrainske visestatsministeren Iryna Vereshchuk ifølge Reuters.

Mariupol er byen som har lidd under de kraftigste angrepene siden krigen i Ukraina startet. Mange av byens 400.000 innbyggere lever fanget mens det foregår kamper i gatene rundt dem, skriver nyhetsbyrået.

Enighet om åtte humanitære korridorer

Ukraina og Russland har blitt enige om å åpne åtte humanitære korridorer fra ukrainske byer mandag, men Mariupol er ikke blant dem.

Det opplyser Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk, ifølge Reuters.

Ifølge Veresjtsjuk har nye forsøk på å nå den beleirede havnebyen Mariupol ikke lyktes.

Hun opplyser videre at fler enn 7.000 sivile evakuert fra ukrainske byer på søndag, over halvparten av dem fra Mariupol.

Søndag kveld ba russiske styrker forsvarerne av byen om å legge ned våpnene og overgi seg. Det ble raskt avvist som uaktuelt av den ukrainske siden.

Frykter tredje verdenskrig

Søndag stilte den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj til et intervju med CNN for å gi en oppdatering på krigen.

I intervjuet er den ukrainske presidenten åpen om at han ønsker fredssamtaler og forhandlinger med Vladimir Putin.

– Jeg er klar for forhandlinger med ham, jeg har vært klar i to år. Uten forhandlinger kan vi ikke ende krigen, ss Zelenskyj til den amerikanske tv-kanalen.

Ukraina er nest størst i verden på surrogati: Ingen har hentet disse babyene
Sykepleiere tar vare på surrogatibabyer i en kjeller i Kyiv i påvente av at foreldre kan komme inn i det krigsherjede landet og hente dem.
00:56
Publisert:

Videre forteller han at russiske styrker har kommet for å utrydde den ukrainske befolkningen, og at landets styrker og befolkning har klart å vise verdighet, og at de er stand til å takle et kraftig angrep.

– Dessverre kommer ikke vår verdighet til å redde liv. Så jeg tror vi må bruke et hvilket som helst format og benytte enhver sjanse til å forhandle med Putin. Men hvis disse forsøkene mislykkes, vil det bety tredje verdenskrig, sa han.

– En massiv krigsforbrytelse

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer i sterke ordelag Russlands angrep på den ukrainske byen Mariupol.

– Russland begår krigsforbrytelser. Det som skjer i Mariupol er en massiv krigsforbrytelse, sa Borrell da han ankom EUs utenriksministermøte mandag morgen.

Han understreket at det er sivile som lider under de russiske angrepene mot den ukrainske havnebyen Mariupol, som i flere uker har vært under beleiring. Situasjonen er nå så ille at barn må legges i massegraver, folk smelter snø for å få tak i vann, og lik ligger i gatene.

– Det som skjer er forferdelig og noe vi må fordømme på sterkest mulig vis, sa Borrell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.