USA mener de kinesiske kjøpene er i strid med de amerikanske sanksjonene mot Russland, som ble iverksatt etter Russlands handlinger i Ukraina og angivelige innblanding i amerikansk politikk, skriver BBC.

Bakgrunnen er Kinas nylige kjøp av ti russiske Sukhoi Su-35 kampfly og S-400 bakke til luft-missiler fra Russland. Kina har ikke tatt del i sanksjonene USA og dets vestlige allierte innførte mot russerne etter annekteringen av Krimhalvøya i 2014.

Sanksjonene rammer avdelingen for utvikling og forbedring av militærteknologi (EDD) i det kinesiske militæret, og avdelingens leder Li Shangfu. Alle deres amerikanske eiendeler er frosset og amerikanere forbys å gjøre handel med dem.

33 personer og enheter tilknyttet det russiske militæret er også svartelistet.

– I all hovedsak er det Russland som er målet for disse sanksjonene. De er ikke ment å undergrave andre lands forsvarsevne, hensikten er å påføre Russland kostnader på grunn av deres ondsinnede aktiviteter, sier en amerikansk tjenestemann.

Han legger til at USA vurderer å innføre lignende sanksjoner mot andre land.

Franz Klintsjevitsj, representant i den russiske nasjonalforsamlingen, sier sanksjonene ikke vil påvirke landets våpensalg.

– Jeg er sikker på at disse kontraktene blir gjennomført etter planen. Å få dette militærutstyret er veldig viktig for Kina, sier han til Interfax.

Asia er det klart viktigste markedet for russiske våpenprodusenter. Siden år 2000 har 70 prosent av russisk våpeneksport har gått dit, ifølge en rapport fra Chatham House.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: