President Volodymyr Zelenskyj sier seg villig til å droppe en Nato-søknad i bytte mot våpenhvile, russisk tilbaketrekking og garantier for Ukrainas sikkerhet.

Den ukrainske presidenten Zelenskyj ønsker forhandlinger om våpenhvile med Russland. Mandag stilte han i et TV-intervju i Ukraina og la frem en rekke tilbud på bordet, som han håper Russland vil lytte til.
Den ukrainske presidenten Zelenskyj ønsker forhandlinger om våpenhvile med Russland. Mandag stilte han i et TV-intervju i Ukraina og la frem en rekke tilbud på bordet, som han håper Russland vil lytte til. (Foto: Det ukrainske regjeringskontoret/AP/NTB)

– Det er et kompromiss for alle. For Vesten, som ikke vet hva de skal gjøre med oss i Nato-saken, for Ukraina, som vil ha sikkerhetsgarantier, og for Russland, som ikke vil ha en ytterligere ekspansjon av Nato, sier den ukrainske presidenten Zelenskyj i et intervju med ukrainske tv-kanaler.

Han gjentok også sin oppfordring til direkte samtaler med Russlands president Vladimir Putin. Med mindre han møter Putin, er det umulig å forstå om Russland i det hele tatt ønsker å stoppe krigen, sa den ukrainske presidenten.

Zelenskyj sa at Kyiv er klar til å diskutere statusen til Krim og den østlige Donbas-regionen, som kontrolleres av russisk-støttede separatister, etter at en våpenhvile er på plass og det er tatt skritt for å gi sikkerhetsgarantier.

Daryna Kovalenko (19) holder hunden sin Tim, etter å ha ankommet togstasjonen i Kyiv fra byen Chernihiv.
Daryna Kovalenko (19) holder hunden sin Tim, etter å ha ankommet togstasjonen i Kyiv fra byen Chernihiv. (Foto: Rodrigo Abd/AP/NTB)
Russiske angrep ødela fullstendig en boligblokk i Kyiv.
Russiske angrep ødela fullstendig en boligblokk i Kyiv. (Foto: Efrem Lukatsky/AP/NTB)

Biden: Russland vurderer kjemiske våpen

USAs president Joe Biden sier «det er tydelig» at Russland vurderer å bruke kjemiske eller biologiske våpen i Ukraina.

Han advarer om en kraftig respons fra Vesten, dersom det skjer.

– Han er trengt opp i et hjørne, sa Biden om Russlands president Vladimir Putin og bemerket at Russland nylig har anklaget USA for å ha lagre med kjemiske og biologiske våpen i Europa.

– Det er rett og slett ikke sant. Det garanterer jeg dere, sa Biden da han møtte amerikanske bedriftsledere i Washington mandag lokal tid.

– De hevder også at Ukraina har biologiske og kjemiske våpen. Det er et klart tegn på at han vurderer å bruke begge, sa Biden om Putin.

Biden gjentok at det i så fall vil utløse et kraftfullt svar fra USA og vestlige allierte. Putin «vet at det får alvorlige konsekvenser på grunn av et samlet Nato», sa Biden uten å spesifisere hvilke handlinger som i få fall utløses.

Den russiske regjeringen skal ifølge etterretningsinformasjon være i ferd med å utforske muligheter for potensielle cyberangrep, fortalte presidenten.

– Jeg vil oppfordre våre partnere i privat sektor til å styrke cyberforsvaret umiddelbart, sa Biden.

Han la til at USAs regjering vil «fortsette å bruke alle verktøy til å avskrekke, forstyrre, og om nødvendig svare på cyberangrep mot kritisk infrastruktur».

Biden understreket at mye av den infrastrukturen eies av det private, som ikke kan tvinges til å ta spesifikke grep for å beskytte seg.

Ferske Maxar-satelittbilder viser en brennende oljetanker i byen Chernihiv, Ukraina.
Ferske Maxar-satelittbilder viser en brennende oljetanker i byen Chernihiv, Ukraina. (Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/Reuters/NTB)

Ukraina hevder å ha gjenerobret Makariv

Ukrainske regjeringsstyrker hevder å ha drevet russiske invasjonsstyrker ut av byen Makariv, som ligger om lag 60 kilometer vest for hovedstaden Kyiv.

– Takket være våre forsvareres heroiske innsats, ble Ukrainas flagg heist over byen Makariv. Fienden ble kastet ut, skriver generalstaben i det ukrainske forsvaret på Facebook, ifølge BBC.

Opplysningene er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men kommer tre dager etter at et russisk artilleriangrep drepte syv innbyggere i byen, ifølge lokalt politi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.