Da koronapandemien satte inn i Kina for ett år siden var det frykt for at dette ville føre til stengte fabrikker og stans i produksjon av elektronikk og andre viktige komponenter. Det skjedde ikke.

Aktiviteten er tilbake til 2019-nivå, men varsellampene blinker i andre deler av verden.

– Tørket nesten helt inn

FNs organisasjon for handel og utvikling, UNCTAD, er ute med en ny investeringsrapport for verdens 153 største økonomier for 2020. Denne viser at direkte utenlandsinvesteringer i enkeltbedrifter (FDI) falt i alle regioner i fjor.

«Utenlandsinvesteringer kollapset i 2020 og falt med 42 prosent», skriver UNCTAD i den nye oversiktsrapporten for 2020, som er basert på innrapporteringer og prognoser fra årsskiftet.

Totale investeringer endte på 859 milliarder dollar – en nedgang på 640 milliarder dollar i løpet av fjoråret. Dette er betydelig verre enn under finanskrisen i 2008–09 med et fall på 30 prosent sammenlignet med hva situasjonen var for 12–13 år siden.

«Nedgangen var konsentrert i industriland, hvor investeringsstrømmen falt med 69 prosent til 229 milliarder dollar», skriver UNCTAD.

Situasjonen var spesielt ille for Europa.

«Den tørket nesten helt inn til minus fire milliarder dollar, og negativ investeringsstrøm til flere land», skriver FN-organisasjonen.

Direkteinvesteringer til USA ble halvert til 134 milliarder dollar. Storbritannia, Italia, Russland, Tyskland og Brasil opplevde den største nedgangen.

Brexit spiller også inn. Konglomeratet Unilever gjennomførte blant annet en fusjon mellom selskapene i Nederland og Storbritannia, noe som slo ut på statistikkene.

Kinesisk vekst

Kina er unntaket med en vekst på fire prosent. Dette gjør at verdens nest største økonomi, som er blant få land med en økonomisk vekst i 2020, gikk forbi USA med investeringer på samlede utenlandsinvesteringer på 163 milliarder dollar.

Fremvoksende markeder står for over 70 prosent av globale direkteinvesteringer. Asia leder an. Andre regioner sliter.

«Investeringstilstrømningen til Russland falt fra 32 milliarder dollar i 2019 til 1,1 milliarder dollar i 2020 på grunn av koronapandemien. I tillegg var det svak etterspørsel etter olje og en priskrig med andre større oljeproduserende land i april. Det sendte prisene til historisk lave nivåer og la ekstra press på investeringer i oljesektoren», skriver UNCTAD-teamet.

Risiko fra ny smittebølge

Det ventes fortsatt en svak utvikling i 2021. Dette er basert på nye prosjekter som ble bekreftet i 2020. Nye virusutbrudd mot slutten av fjoråret og restriksjoner har gjort det vanskelig å komme med konkrete prognoser.

«Det er risiko relatert til den siste smittebølgen, utrullingen av vaksiner og økonomiske tiltakspakker, den skjøre makroøkonomiske situasjonen i viktige fremvoksende markeder og usikkerhet rundt policy vil påvirke investeringene», skriver UNCTAD.

En vekst vil sannsynligvis komme fra oppkjøp og fusjoner i 2021. Statistikkene viser en økning i antall transaksjoner i fjerde kvartal, blant annet i it-sektoren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.