Begge landene har lenge vært i konflikt med EU om spørsmål knyttet til demokrati og innvandring.

Den nye tankesmien skal undersøke om Ungarn og Polen utsettes for dobbeltmoral, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó på en pressekonferanse mandag sammen med sin polske kollega Zbigniew Rau.

De to landene har truet med å blokkere EUs nye tiltaksplan mot koronaviruset om krav om en fungerende rettsstat knyttes til planen, slik Europaparlamentet har krevd.

Szijjarto sier at den nye tankesmia skal motarbeide «den liberale ideologiske undertrykkingen av synspunkter», og at Ungarns og Polens «patriotiske politikk som plasserer nasjonale interesser i fremste linje og hviler på et kristent grunnlag» er uspiselig for den internasjonale liberale hovedtanken.

Szijjarto gjorde det også klart at de to avviser EUs nye migrasjons- og asylreform, som ble presentert i forrige uke av presidenten for Europakommisjonen, Ursula von der Leyen.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.