– Dette har blitt en kamp mellom Trump og konstitusjonen, og det er en kamp Trump vil tape, sier professor Frank H. Aarebrot (70) ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, tror Demokratene i USA kan blokkere konservativt flertall i Høyesterett en periode.
Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, tror Demokratene i USA kan blokkere konservativt flertall i Høyesterett en periode. (Foto: Eivind Senneset)

USAs president Donald J. Trump står midt i en politisk krise etter drøyt to uker i jobben. For vel én uke siden signerte Trump en ordre om å nekte borgere fra syv muslimske land innreise til USA. Fredag utstedte en føderal dommer i Seattle i delstaten Washington en ordre om at presidentens ordre var ulovlig og måtte tilbakekalles. Det hvite hus gikk straks til en ankedomstol i San Francisco i California. Søndag morgen ble et krav om at innreiseforbudet øyeblikkelig gjeninnføres i påvente av ankebehandlingen forkastet.

Trump-administrasjonen kan anke avgjørelsen videre til Høyesterett, som kan kreve at innreiseforbudet gjeninnføres i påvente av ankebehandlingen, om presidenten vinner frem.

Timingen er uheldig for presidenten. I dag har Høyesterett fire liberale og fire konservative dommere. Sist uke utnevnte Trump den konservative dommeren Neil Gorsuch (49), men først må Senatet i Kongressen godkjenne dommeren.

Kan blokkere

– Demokratiske politikere i Senatet har nå all grunn til å drive «filibuster»-taktikk og kan hale ut tiden for å blokkere et konservativt flertall i Høyesterett, sier Aarebrot.

I praksis kan senatorene utsette en votering i dager og muligens uker ved å holde lange innlegg eller be om at ulike sider ved kandidatens bakgrunn blir ettergått nærmere. I mellomtiden kan en anke bli behandlet.

– Det er uforståelig at Trump har presset gjennom en slik immigrasjonsordre før høyesterettsdommeren er godkjent og en ny justisminister er på plass i Washington, sier Aarebrot.

Trumps presidentordre ble trukket tilbake med begrunnelse at det er grunnlovsstridig å diskriminere mennesker på bakgrunn av religion.

Utfordrer friheten

Trump har den siste uken sagt at ordren ikke er rettet mot muslimer, men er laget for å beskytte amerikanere og redusere faren for terrorangrep. Hvis Høyesterett skulle kreve ny saksbehandling, havner saken igjen i ankedomstolen i San Francisco, som er blant de mest liberale domstolene i USA med 18 dommere valgt av demokratiske presidenter, og syv av republikanere, ifølge USA Today.

– For millioner av amerikanere er grunnloven mer hellig enn Bibelen. Trumps presidentskap er blitt skadet fordi det stilles spørsmål ved om ordren kan bryte med grunnlovens friheter. I denne saken ser vi at rettssystemet og maktfordelingen mellom presidenten og domstolene fungerer, sier Aarebrot.

Etter presidentordren har flere medier, blant annet Washington Post, referert til kilder i Det hvite hus som sier kontroversielle spesialrådgiver Steve Bannon er én av arkitektene bak innreiseforbudet. Presidentens nasjonale sikkerhetsråd skal ikke ha blitt konsultert i saken, ifølge Washington Post. Senere sist uke ble det annonsert at Bannon selv blir medlem i Det nasjonale sikkerhetsrådet, som vanligvis er forbeholdt generaler.

– På ett område har USAs president fortsatt svært mye makt alene, nemlig som øverste leder for militæret. Der kan ikke domstolene overprøve Donald Trump i særlig grad. Det er fortsatt grunn til å være bekymret, sier Aarebrot.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: