De første minuttene etter at Tokyo-børsen åpnet for handel stupte Nikkei-indeksen med over 2,5 prosent. På fredag falt hovedindeksen med 1,5 prosent. Det er betydelig nervøsitet ved de asiatiske markedene – bare få uker før en ny resultatsesong er i gang igjen.

Frykter Fed-møte

Inflasjonsstatistikkene for USA for mai har satt en støkk i markedene.

– Asiatiske markeder reagerer på tanken om at det kommer flere, og raskere, renteøkninger i forkant av rentemøtet senere denne uken, kommenterer ING-teamet, ledet av analysesjef Robert Carnell, i morgenrapporten fra Singapore.

Etter knappe to timers handel hadde Nikkei-indeksen falt med nesten tre prosent. Kospi-indeksen ved Seoul-børsen og indeksene ved Hongkong-børsen fulgte etter. Tek-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over fire prosent ved åpning.

De amerikanske fremtidsindeksene viser også det ligger an til å bli en nedgang ved Wall Street senere på mandag.

Det er også betydelig uro på kryptovalutamarkedene. Bitcoin-prisen har falt til under 25.600 dollar natt til mandag. Dette er det laveste nivået på nesten 18 måneder. Siden toppen i november på nesten 70.000 dollar i fjor høst har bitcoin-prisen falt med over 63 prosent.

Bare det siste døgnet har kryptovalutaen falt med ti prosent. Direktør Bobby Ong hos kryptovalutaselskapet CoinGecko skriver i en tråd på Twitter at han ikke kan utelukke at prisen kan falle med ytterligere 50 prosent.

– Eksplosivt og omfattende

Kun to uker etter at Kina begynte å fjerne restriksjonene i storbyene Shanghai og Beijing kan det gå mot nye nedstengninger. Resten av Asia forsøker å gjenåpne. I Kina stenges hele boligområder ned ved enkeltsmittetilfeller av koronaviruset.

Det meste av Shanghai ble stengt ned på lørdag for å foreta en massetesting av nesten hele befolkningen. Årsaken var det ble påvist tre smittetilfeller ved en skjønnhetssalong. Også i hovedstaden Beijing er i høy beredskap etter en håndfull nye smittetilfeller.

– Det nye smitteutbruddet er eksplosivt og omfattende, sa pressetalsperson Xi Hejian i Beijing kommune på en pressekonferanse i helgen, ifølge Channel News Asia.

I Hongkong er det nye smittetilfeller i sentrumsområdet. I helgen ble det registrert det høyeste antall nye registrerte smittetilfeller på over to måneder.

Internasjonale investorer er tilbake ved kinesiske børser og har vært nettokjøpere av aksjer de siste ti handelsdagene – den lengste perioden siden i år. Morgan Stanley, Bank of America og Jefferies har snudd fra å være negative, og mener tiden er moden til å se på kinesiske aksjer.

Morgan Stanley, som er beryktet for å ha vært negative til kinesiske aksjer, anbefaler investorer om å legge til kinesiske vekstaksjer i porteføljen.

«Vi kan være midt i den siste etappen av et bear-market», skriver analytikere fra Morgan Stanley, ifølge Bloomberg, og advarer samtidig om at det vil være kortvarige tilbakeslag.

– Verre enn folk er klar over

Frykten for nye omfattende nedstengninger i Kina har satt en ny støkk hos investorer. Det er allerede betydelige flaskehalser i de globale forsyningskjedene og disse vil først løsne når situasjonen i Kina begynner å normalisere seg.

Det kan ta lang tid, ifølge det internasjonale frakt- og logistikkselskapet DHL Global Forwarding.

– Det kommer til å lette i 2023, men det kommer ikke til å gå tilbake til hvordan det var i 2019, sier konsernsjef Tim Scharwath hos DHL til Bloomberg.

Han sier at en gradvis gjenåpning av Shanghai vil være til det beste.

– Shanghai-situasjonen er som en blokkering av et rør. Det er smartere å la denne blokkeringen fjernes bit for bit for å gjenopprette flyten, sier Scharwath.

Det ble holdt en kongresshøring i USA i forrige uke hvor forsyningsproblemer og avhengigheten av fabrikker i Asia, og spesielt i Kina, sto på dagsordenen. En væpnet konflikt mellom Kina og Taiwan kan føre til en katastrofale konsekvenser, sa professor Willy Shih.

– Jeg tror vår gjensidige avhengighet av hverandre er mye verre enn hva folk er klar over, sa Shih, som er professor ved Harvard Business School, under høringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.