Det kraftigste børsfallet i USA siden begynnelsen av juni har spredt seg via Stillehavet til Asia med en bred nedgang fredag formiddag. Det har ikke manglet på advarsler fra analytikere etter børsrallyet, i hovedsak i teknologisektoren, under koronapandemien.

– Det pågår en dragkamp og den vil vise hva slags dna investorer består av. Hvis tenkesettet endres fra å se på det rent tekniske til det rent fundamentale kan nedgangen fortsette. Det gjenstår å se, sier Mohamed El-Erian, som er sjeføkonom for den europeiske finansgruppen Allianz til CNBC.

– Dette var ikke panikksalg

Aksjekursene ved Tokyo-børsen startet med en bred nedgang i morgentimene på fredag. ASX-indeksen ved Sydney-børsen falt med 2,6 prosent i løpet av kort tid – ledet av teknologisektoren, hvor det var en nedgang på over fire prosent.

INGs analysesjef for Asia har lenge advart om at børsrallyet ikke har tatt hensyn til den underliggende svake økonomisk aktiviteten i realøkonomiene.

Han mener nedgangen på torsdag i teknologisektoren var et forsøk på gevinstsikring hos investorer, som har vært med på en historisk oppgang de siste fem månedene. Han mener børsfallet er en mulighet for børshaukene å finne sin «mojo» (magiske sjarm) igjen.

Disse «kosevarene» handlet vi mer av under pandemien
Thorbjørn Johannson i Norgesgruppen og Geir Bjørnsvik på Kiwi Sande har opplevd stor vekst i salg av enkelte matvarer i sommer.
02:21
Publisert:

«Dette var ikke panikksalg. Selv om fremtidsindeksene peker på en nedgang på fredag i USA, vil jeg vedde på at nedgangen blir svakere», skriver analysesjef Robert Carnell i morgenrapporten fra Singapore.

Carnell ramser opp usikkerheten som truer finansmarkedene – fra politisk uenighet i USA om nye støttetiltak, det kommende presidentvalget, mulig koronavaksine og fortsatt høy arbeidsledighet.

«Jeg ville nok ha solgt aksjer under det meste av børsrallyet, så ingen må lese for mye inn i dette», skriver han.

– Et rødt flagg

Cboe Volatility Index VIX, den såkalte fryktindeksen, steg med 26,5 prosent på torsdag og er på det høyeste nivået siden juni. Den har gitt en indikasjon de siste par ukene om at det kunne komme en korreksjon. De siste 10 dagene har fryktindeksen steget med over 52 prosent.

– Dette er et betydningsfullt rødt flagg. Markedet er på et veldig risikabelt sted. Det øker risikoen for et børskrasj, sier analysesjef Daryl Jones hos Hedgeye Risk Management til CNN Business.

Fryktindeksen avsluttet på 33,6 på torsdag. Dette er samme nivå som den var på for seks måneder siden idet investorer våknet opp og skjønte at koronaviruset var i ferd med å spre seg fra Kina til resten av verden. I løpet av de neste to ukene ble fryktindeksen nesten tredoblet.

– Vi har en svært uvanlig situasjon. Vi har et veldig omstridt valg om kun 60 dager og vi vet fortsatt ikke når det vil komme en vaksine som vil få oss ut av denne floken, sier direktør Randy Frederick hos meglerhuset Charles Schwab til CNN.

Det kommende presidentvalget i USA prises inn i fryktindeksen.

«I VIX-indeksens historie har vi aldri tidligere hatt en begivenhetsrisiko av denne typen. Dette er åpenbart at markedene ser for seg et utrolig fyrverkeri», skriver makrostrateg Cameron Crise hos Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.