Nøkkelindeksene ved Tokyo-børsen falt umiddelbart idet handelen startet tirsdag morgen. Nikkei-indeksen falt med over 3,2 prosent etter en halvtimes handel. Dette er 21 prosent under hva nøkkelindeksen var den 20. januar.

Nikkei-indeksen falt på det meste til 18.935 – det laveste siden april 2017.

Idet børsene i Hongkong, Taiwan og Kina startet handelen snudde stemningen, før det igjen ble et børsfall i Japan, Sør-Korea, Taiwan og Kina.

Investorer ved Hongkong-børsen dro i gang et lite minirally med en oppgang på én prosent og fikk med seg andre børser i et forsøk på å finne et fotfeste.

Ved 6:30-tiden norsk tid virker det som at det har stabilisert seg. Sydney-børsen har avsluttet handelsdagen med en oppgang på tre prosent etter å ha falt med nesten fire prosent fra morgenen av.

Bangkok-børsen har steget med to prosent etter å ha falt mest i Asia på mandag. Det er høy volatilitet, turbulens og usikkerhet.

Fem grunner til å avlyse reiseplanene pga koronaviruset - og én myte om fly du ikke trenger å bry deg om
Bloombergs reisejournalist Sarah Green Carmichael gir deg alle sine råd om koronavirus og reising.
02:07
Publisert:

– Jeg tror det er fortsatt nedside for aksjemarkedet, men problemet er at det kan snu så raskt, og du vet ikke når," sier analysesjef for Asia, Mark Matthews, hos Bank Julius Baer til CNBC Asia.

Uttalelser fra sentralbanker og myndigheter har forsøkt å fjerne noe av panikken fra mandag.

– Vi følger verdipapirmarkedet og valutamarkedet tett, men vi vil ikke kommentere daglige markedsbevegelser, sa Japans økonomiminister Yasutoshi Nishimura før markedene åpnet.

– Alvorligere enn finanskrisen

Nøkkelindeksen ved Sydney-børsen har balansert på definisjonen til et børskrakk med en nedgang på 20 prosent fra toppen de siste 52 ukene. Denne ble nådd den 20. februar.

– Verdipapirmarkedet klarte ikke å prise inn en riktig risiko fra koronaviruset ved begynnelsen av februar, sier porteføljeforvalter Jun Bei Liu hos Tribeca Investment Partners til Bloomberg.

Børsoppgangen i Australia kom etter at den australske regjeringen bekreftet de vil legge frem en krisepakke på tirsdag. Detaljene er foreløpig ikke kjent.

Statsminister Scott Morrison advarte på tirsdag om at koronaviruset og den pågående markedspanikken sannsynligvis er alvorligere for Australia enn finanskrisen i 2008, som i liten grad påvirket landet.

– Episenteret for denne krisen er mye nærmere oss, gitt den rollen Kina spiller som en kilde til etterspørsel etter varer og tjenester, og som en svært viktig del i den globale forsyningskjeden, sa Morrison under en tale i Sydney.

Straffer shorthandel

Den sørkoreanske sentralbanken sa før markedene åpnet tirsdag morgen at de vil gjøre hva som er nødvendig for å stabilisere markedet. Landets finansdepartement vil begrense shortsalg av aksjer i håp om å skape stabilitet.

Kina gjorde tilsvarende da markedene åpnet etter å ha holdt stengt i nesten to uker. Dette har satt en støkk i spekulanter og Seoul-børsen har holdt seg på plussiden det meste av dagen.

Indonesias finansminister Sri Mulyani Indrawati karakteriserer på tirsdag oljeprisfallet og markedsuroen som «en ekstraordinær hendelse». Hun lover å ta i bruk alle virkemidlene som ble benyttet under finanskrisen i 2008 for å stabilisere markedene.

Jakarta-børsen har steget med 2,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.