Den brede amerikanske nøkkelindeksen Dow Jones har falt med 1300 poeng de to siste handelsdagene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som er det største aksjemarkedet i Asia, falt på fredag morgen – men mer moderat. Tidlig fredag morgen er den toneangivende Nikkei-indeksen ned 0,14 prosent.

I Kina har nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen har falt med over tre prosent de siste to dagene. Tidlig fredag morgen er den ned 0,32 prosent, mens Hangseng-indeksen i Shanghai er opp 1,18 prosent.

Det er dessuten tegn til at børsnedturen kan bli kortvarig. Dow Jones futures viser en oppgang på 300 poeng når den åpner fredag morgen lokal tid.

Positive handelstall

Noe av årsaken til at det har snudd i Kina er handelstall for september. Disse viser en vekst i eksport og import på nesten 15 prosent – til tross for handelskrigen med USA. Dette er positive nyheter for eksportlokomotivene.

Capital Economics er i tvil om veksten i handelen vil fortsette.

«Den globale veksten vil sannsynlig kjøles ned ytterligere i de kommende kvartalene. De amerikanske straffetollene vil bite hardere. Det er lite sansynnlig at eksportens motstandsdyktighet vil opprettholde seg», sier Kina-analytiker Julian Evans-Pritchard i rapporten.

Den amerikanske resultatsesongen er underveis. Fredag legger noen av de største finansinstitusjonene frem resultater fra tredje kvartal.

– Ingen grunn til å overreagere

Singapore er blant de landene som er mest sårbar for endringer i den internasjonale handelen. Som de første landet er de økonomiske vekststatistikkene for siste kvartal klare.

Handelskrigen mellom USA og Kina har foreløpig ikke rammet økonomien, ifølge myndighetene. Veksten er imidlertid lavere enn den var før. I siste kvartal fikk Singapore en økonomisk vekst på 2,6 prosent –1,5 prosentpoeng svakere enn i andre kvartal.

Singapores sentralbank har strammet inn pengepolitikken på fredag – for andre gang i år. Sentralbanksjef Ravi Menon tror at landet skal klare å komme seg gjennom handelsstormene uten betydelige ødeleggelser.

– Det er ingen grunn til å overreagere. Den globale økonomien har vist seg å ha en underliggende motstandskraft, sa Menon til Bloomberg under Det internasjonale pengefondets (IMF) toppmøte på Bali tidligere denne uken.

Problematisk for verdensøkonomien

Den australske sentralbanken advarer i halvårsrapporten «Financial Stability Review» på fredag om at økt handelsproteksjonisme utgjør en risiko til den globale økonomiske veksten.

«Australia vil være sårbar for en kraftig nedgang i den globale veksten eller rystelser i de globale finansmarkedene på grunn av handel og kapitalstrømmer», skriver sentralbanken.

Verdensbankens president Jim Yong Kim advarer om at handelskonflikter og høy gjeld er «problematisk» for verdensøkonomien.

– Vi forsøker å forklare at handel er svært viktig hvis vi skal kunne redusere ekstrem fattigdom. Vi er bekymret over handelskonfliktene. Vi er også bekymret over at mange lavinntektsland har tatt opp store lån, sier Kim til CNBC.

USAs president Donald Trump og Kinas president Xi Jinping skal møtes i november, bekreftet Det hvite hus på torsdag kveld. Målet skal være å redusere handelsspenningen. Dette vil skje etter at USA avholder mellomvalgene den 6. november.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Statsbesøk i Kina med stor næringslivsdelegasjon
00:44
Publisert: