Idet aksjehandelen startet ved børsene i Sydney og Tokyo torsdag morgen, pekte pilene ned for referanseindeksene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte over to prosent lavere. Ved Sydney-børsen var nedgangen 2,1 prosent – til tross for rentekutt tidligere i uken.

Det er ett år siden det sist var kraftig uro ved verdens børser. Den amerikanske referanseindeksen S&P 500 falt med nesten 20 prosent på tre måneder – det samme som Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen.

Årsaken var en opptrapping i handelskrigen. Nå er det frykt for at historien kan gjenta seg.

Begrenset handelsavtale

Den globale handelen er blitt hardt rammet de siste kvartalene fra handelskrigen mellom USA og Kina. Verdens handelsorganisasjon mer enn halverte vekstprognosene for verdenshandelen denne uken. Aktivitetsrapporter fra selskaper i verdens største økonomier viser et fall i aktiviteten.

Den amerikanske ISM-indeksen, som tar pulsen på amerikansk økonomi, var den svakeste på over ti år i september. Den globale innkjøpssjefsindeksen ligger under 50 poeng, som er skillet mellom en vekst og nedgang.

– Svake økonomiske data kan føre til at Donald Trump-administrasjonen vil lette på handelskravene for å oppnå en delvis avtale med Kina, sier direktør Steven Leung ved finansinstitusjonen UOB Kay Hian til Nikkei Weekly.

Leung tror at investorer allerede begynt å forutse at dette vil skje og at det er priset inn i aksjemarkedene.

«Den amerikanske økonomien er ikke så lovende som Det hvite hus skryter av – uten et stort uutnyttet potensial og ingen betydelige gjennombrudd innenfor vitenskap og teknologi de siste årene. Overoptimismen er bygget langs en skjør balanse med finansielle spill. De har allikevel startet en handelskrig. Det vil komme flere forferdelige konsekvenser», skriver sjefredaktør Hu Xijin i den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times på Twitter.

Hu er blitt en halvoffisiell talsperson for Kina under handelsforhandlingene. Han har formidlet Kinas krav og problemer via sosiale medier det siste året, men også drevet psykologisk krigføring mot USA.

Dyster prognose

Økonomiske statistikker for tredje kvartal fra Asia vil komme om kort tid – først fra Singapore og Kina. Singapore har nedjustert vekstprognosene tre ganger i år. Industriproduksjonen falt med åtte prosent i august. Spesielt elektronikksektoren er hardt rammet.

Protestene i Hongkong de siste fire månedene har ført til en kollaps for reiselivssektoren. Hotellrom går for et par-tre hundre kroner natten. Detaljhandelen falt med 23 prosent i august og kinesiske turister skyr Hongkong.

– Jeg ser ikke hvordan situasjonen enkelt kan løses, og jeg ser ikke den kan bli bedre. Min prognose er ganske dyster, sier grunnlegger av analyseselskapet Independent Strategy, David Roche, til CNBC. Han tror Hongkong aldri vil bli som finansbyen har vært igjen.

Kyle Bass, som er grunnlegger av hedgefondet Hayman Capital Management sa under et innlegg på en investorkonferanse i Amsterdam på onsdag at Hongkong står foran en «svært alvorlig økonomisk nedgang» med kapitalflukt. Bass tror at Hongkong-valutaen må frikobles fra dollar.

Ifølge Goldman Sachs har mellom tre og fire milliarder dollar blitt forflyttet fra Hongkong til Singapore fra juni til august.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.