Januar er en av de mest volatile månedene ved asiatiske børser. 2018 startet med optimisme, men nøkkelindeksene i Tokyo, Shanghai, Singapore og Hongkong begynte å falle i siste uke av januar i år. Alle de ledende børsindeksene i Asia, med unntak av Mumbai-børsen i India, har falt i år.

Verst er det i Kina med en nedgang for Shanghai-børsen på 25 prosent og over 30 prosent for Shenzhen-børsen.

«Betydelig oppside»

På lørdag er det 29 år siden Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen nådde en historisk topp på nesten 38.916. Det var begynnelsen på en historisk nedtur som bunnet ut på 7054 den 10. mars 2009 – samme dag som bunnen ble nådd ved de amerikanske børsene etter finanskrisen.

Årets siste kvartal har vært ille for investorer ved Tokyo-børsen. Nikkei-indeksen falt fra en topp på 24.376 i begynnelsen av oktober til 19.155 tidligere denne uken – et fall på nesten 20 prosent. Den avsluttet siste handelsdag med en nedgang på 0,3 prosent.

– Markedsuroen gir en mulighet til å investere i selskaper med et høyt potensial i resultatveksten i 2019, skriver analytiker Masaharu Hirokane hos Nomura Securities i en ettermiddagsrapport på fredag fra Tokyo.

Nomura-analytikeren mener at rederiet Mitsui OSK Lines er klart underpriset etter at aksjekursen har falt med 28 prosent i løpet av kvartalet. Kapasitetsutnyttelsen på containertrafikken over Stillehavet har økt i høst, noe som betyr høyere fraktrater.

Ifølge Shanghai Shipping Exchange har prisen for å sende en containerenhet fra Shanghai til den amerikanske vestkysten økt med 107 prosent i 12-månedersperioden frem til november i år.

Årsaken er først og fremst handelskrigen. Kinesiske eksportører og amerikanske importører har forsøkt å komme nye straffetoller i forkjøpet og bestilt for å ha større lagre enn planlagt. Det amerikanske førjulssalget har også vist seg å være bedre enn budsjettert.

– Mitsui OSK er et selskap som har en betydelig oppside mot dagens aksjekurs, mener analytiker Masaharu Hirokane hos Nomura.

Kostbart børsveddemål

Hongkong er svært sårbar. Det blir sagt at hvis den kinesiske økonomien pådrar seg en forkjølelse får den tidligere britiske kronkolonien lungebetennelse.

Dessuten er Hongkong-dollaren knyttet opp mot amerikanske dollar. Når det kommer renteøkninger i USA må Hongkong følge etter. Dette gjør byen med 6,5 millioner innbyggere, og har delvis selvstyre fra Kina, svært utsatt for en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina.

Det er folkesport i Hongkong, som er et av verdens største finanssentre, å tjene penger – om det er aksjer, eiendom og gambling. Eiendomsprisene er blant verdens høyeste.

Ett år før den siste finanskrisen, den 30. oktober 2007, endte Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen på en ny rekord – 31.958,41. På 15 måneder falt børsindeksen med 63 prosent.

Hang Seng-indeksen er en temperaturmåler på den lokale økonomien. Eiendomsmogul og investor Lee Shau-kee lovte i biografien sin fra 2010 å gi en milliard Hongkong dollar (1,2 milliard kroner) til veldedige formål hvis nøkkelindeksen passerte 30.000. Det gjorde den for vel ett år siden. Gaven ble gitt ved nyttår. Like etter startet nedturen.

Lee har en formue på nesten 30 milliarder dollar, ifølge Forbes – det meste fra familiekontrollerte eiendomsselskaper.

Kraftig børsfall

Hang Seng-indeksen har falt fra en topp på 33.484 i slutten av januar til en bunnotering på 24.000 i oktober. På fredag endte den flatt på 25.473.

– Indeksen vil teste bunnen i første halvår neste år. Dette skyldes risikoen fra handelskrigen og sannsynlige resultatvarsler. Et dypt fall er usannsynlig på grunn av økt støtte fra kinesiske myndigheter, sier analysesjef Kevin Tam hos meglerhuset Core Pacific – Yamaichi International til Nikkei Markets.

Analysesjef Hao Hong hos BOCOM International sier til CNBC at investorer ved Hongkong-børsen ikke må vente en rask oppgang i 2019 og tror det blir mer en v-lignende graf.

– Jeg vil si at nøkkelindeksen befinner seg mellom barken og veden («caught between a rock and a hard place»), sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne kryptoriggen står i en kjeller i Asker og har hjulpet DNB-fond til å tjene 150 millioner kroner
02:47
Publisert: