Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet uken med et fall på over én prosent da handelen startet mandag morgen, men dette snudde etter at en ny sentralbankundersøkelse fra storselskaper var noe bedre enn ventet. Etter et par timers handel er det en oppgang på 0,7 prosent.

Nedgangen hittil i år for Nikkei-indeksen er på over 11 prosent. Dette er under halvparten av fallet som den brede, amerikanske børsindeksen S&P 500 har opplevd i samme periode. S&P 500-indeksen har hatt sin lengste kvartalsnedgang siden 2008 med tre kvartaler med en nedgang.

Negative utsikter

Rapportene fra internasjonale finansinstitusjoner ved inngangen til en ny uke er dyster lesning.

«Siste ukes utvikling forsterket våre forventninger om at vi vil se ytterligere innstramninger av finanssituasjonen, men illustrerte også den kortsiktige toveis volatiliteten som vil følge», skriver Citibank i en ny rapport.

Analytikerteamet argumenterer for at stigende realrenter, volatilitet og sterk amerikansk dollar gjør at storbanken forblir «svært negativ når det gjelder utsiktene for globale risikoaktiva».

– Sentralbankene forteller oss at de kommer til å temme inflasjonen og at det kommer til å skje på bekostningen av økonomien, og at vi rett og slett ikke bryr oss om markedene for tiden, sier leder for verdipapirstrategi hos Barclays til Financial Times.

Den australske finansinstitusjonen ANZ skriver i morgenrapporten at investorer fortsetter å flykte fra risikoinvesteringer og at «utsiktene er negative for finansmarkedene også denne uken».

«Obligasjonsmarkedene sliter også og anses ikke lenger som en trygg havn», skriver ANZ-teamet.

Det kinesiske markedet holder stengt hele denne uken i forbindelse med den tradisjonelle høstfestivalen.

Tre globale motvinder

Økonomiske statistikker fra viktige asiatiske økonomier er i ferd med å legges frem. Dette skjer tidligere enn før med mer effektive innrapporteringsmetoder og bruk av realtidsdata.

Sør-Korea er klar med handelsstatistikkene for september. Disse viser en eksportvekst på 2,8 prosent. Dette er den svakeste veksten på to år og lavere enn ventet.

Det er et klart geografisk skille i handelen. Eksporten til USA økte med 16 prosent og 7,6 prosent til Sørøst-Asia. Eksporten til Kina falt med 6,5 prosent. Importen økte med 18,6 prosent, noe som er svakere enn i august, men også skyldes lavere råvarepriser.

Vietnam er først ute med å legge frem vekststatistikker for tredje kvartal. Strategien om å gjøre landet til et alternativ til Kina for store, internasjonale industriselskaper ser ut til å lykkes. Landet fikk en økonomisk vekst på 13,7 prosent i kvartalet.

Den australske finansinstitusjonen ANZ advarer om at asiatiske økonomier vil møte kraftige motvinder i årets siste kvartal.

«Asia er midt inne i den globale kryssilden. De globale motvindene – avtagende ekstern etterspørsel, innenlandsk inflasjon og en dypere pengepolitisk innstramningssyklus – øker i styrke», skriver ANZ i «Asia economic outlook» for fjerde kvartal.

Spor av optimisme

Det en viss optimisme å spore i japansk næringsliv. Mandag morgen kom sentralbankens Tankan-rapport for fjerde kvartal. Storselskapene sier de planlegger å øke investeringene med 21,5 prosent i gjennomsnitt for inneværende regnskapsår, som startet for seks måneder siden.

«Dette er den sterkeste veksten for noe kvartal i undersøkelsens historie», skriver Capital Economics i en kommentar til rapporten, hvor nesten 10.000 næringslivstopper svarer på detaljerte spørreskjema fra sentralbanken fire ganger i året.

Analyse- og rådgivningsselskapet mener det er vanskelig å dra klare konklusjoner fra rapporten. Til tross for en planlagt økning i kapitalinvesteringer, fortsetter hovedindeksen å falle – noe som tyder på fortsatt pessimisme. Produksjonskapasiteten forblir uendret.

«Det var bedre nyheter for selskaper utenfor industrisektoren, der indeksen steg fra 13 til 14. Situasjonen for småbedrifter gjenspeiler storselskapene med svakere utsikter», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

Den thailandske aktivitetsrapporten (pmi) for september steg fra 53,7 i august til 55,7 i september. Alle koronarestriksjonene er fjernet.

– Dette var den sterke målingen som er registrert og passerte toppen fra forrige måned. Opptrappingen gjenspeiler sterkere etterspørsel og også vekst i nye ordrer, sier makroøkonom Laura Danma hos S&P Global Market Intelligence, som har utarbeidet rapporten, i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.