Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med nesten tre prosent i løpet av de to første handelstimene mandag morgen. Den japanske valutaen har svekket seg på nytt, og ligger på 138,5 mot en dollar. For ett år siden var kursen 110.

Det var samme utvikling for børsindeksene ved Seoul-børsen. Den teknologitunge Kosdaq-indeksen falt med over tre prosent etter at handelen startet.

Gjorde som han trengte

Det er reaksjoner på talen fra Fed-sjef Jerome Powell under Jackson Hole-konferansen som dominerer i morgenrapportene. Innstramningen i USA vil ramme asiatisk eksport.

«Fed-sjefen gjorde hva han trengte å gjøre, og det var å gjøre det helt klart at Feds overordnede mål er å få ned inflasjonen – ikke gi forsikringer om at de ville være skånsomme med markedene, ikke komme med hint om at prisene kan komme raskt ned når de har nådd toppen», skriver ING i morgenrapporten fra Singapore.

Analysesjef for Asia, Robert Carnell, skriver at alt dette kan vært riktig, men sier at Powell «ville ha skutt seg selv i foten hvis han hadde undergravd kommentarene om inflasjonsbekjempelse med uttalelse om bedringer».

«Så fra denne forfatteren får han beste karakter for budskapet. Aksjemarkedene var mindre imponert», skriver Carnell, som venter en nedgang på Wall Street senere i dag.

Ifølge ING er det den amerikanske sysselsettingsrapporten og nye inflasjonstall fra eurosonen denne uken som er viktigst.

«Sysselsettingsrapporten vil avgjøre om Fed øker med 50 basispunkter eller 75 i september. Foreløpig heller vi mot det første», skriver ING.

Høyere amerikanske renter

Renten på amerikansk statsgjeld med to års løpetid, steg til 3,45 prosent mandag morgen. Dette er det høyeste nivået siden november 2007.

Hovedindeksene ved Wall Street falt kraftig på fredag. Nedgangen har fortsatt ved Asia-børsene, og det ligger an til et nytt fall når Wall Street åpner på mandag.
Hovedindeksene ved Wall Street falt kraftig på fredag. Nedgangen har fortsatt ved Asia-børsene, og det ligger an til et nytt fall når Wall Street åpner på mandag. (Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/NTB)

Den mer innflytelsesrike «tiåringen», ofte referert til som «verdens viktigste rente», fordi den både er en referanse for mange renter, men også andre finansielle instrumenter over hele verden, steg til 3,09 prosent. Den lå på 1,3 prosent for 12 måneder siden.

– Selv om det var en forventning om at Powell ville være haukaktig, overgikk han enkelt disse forventningene, sier rentestrateg Andrew Ticehurst hos Nomura i Sydney til Bloomberg.

Det var små bevegelser i rentemarkedet på fredag.

– Jeg ble overrasket over at det amerikanske rentemarkedet ikke beveget seg mer fredag kveld, sier han.

Finansinstitusjonen Goldman Sachs mener verden er ved et «vendepunkt» for investorer og måten en bør investere på.

«Det vil være dyptgående endringer», skriver analytikerne i en rapport som CNBC refererer til.

Finansinstitusjonen peker på økte renter som et resultat av vedvarende inflasjon, forstyrrelser i forsyningskjedene, klimautfordringer, geopolitisk ustabilitet og av-globalisering. Investeringsdirektør Maria Vassalou kom med tilsvarende advarsler tidligere i august.

«I denne nye situasjonen kan porteføljemanualene som har virket som bra de siste tiårene være mindre effektive fremover. Det gjør at en tvinges til å tenke nytt i tilnærmingen», skriver Goldman Sachs i rapporten.

Kjøpefest i Australia

Detaljhandelsstatistikkene fra Australia viser en langt høyere vekst i handelen fra juni til juli enn ventet – på 1,3 prosent.

«Ikke bare økte detaljhandelen for syvende måned på rad, men den sterke veksten gjør at det er en høy sannsynlighet for at sentralbanken vil øke renten med 50 basispunkter neste måned», skriver Capital Economics.

Analyse- og rådgivningsselskapet mener at høy sysselsetting og lønnsvekst gjør denne trenden vil fortsette – til tross for at australske familier har mange av de samme utfordringene som andre industriland med inflasjon og renteøkning. Spareraten er fortsatt høy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.