Den triple rentehevingen i USA onsdag kveld roet de internasjonale børsene noen timer med en oppgang i USA og i Asia. På torsdag var det slutt. De amerikanske nøkkelindeksene falt med mellom 2,4 og over fire prosent på torsdag. Pessimismen har smittet over på Asia-børsene.

Iøynefallende aksjesalg

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen falt med over 2,4 prosent den første handelstimen etter handelen startet fredag morgen. Børsindeksen er tilbake på under 26.000-nivået. ASX 200-indeksen ved Sydney-børsen falt tilsvarende.

I Australia og Asia er det frykt for resesjon i USA, som er verdens største økonomi og svært viktig for den økonomiske veksten for verden.

«Børsoppgangen varte ikke lenge. Oppgangen på onsdag virket i utgangspunktet ikke veldig overbevisende, men det er bemerkelsesverdig at lettelsesrallyet etter rentemøtet varte så kort tid», skriver finansinstitusjonen ING i morgenrapporten fra Singapore på fredag.

ING-teamet, som er ledet av analysesjef Robert Carnell, skriver at det heller ikke har hjulpet at den sveitsiske sentralbanken og Bank of England også satte opp renten på torsdag. Også sentralbankene på Taiwan og Hongkong kom med renteøkninger på torsdag.

«Penger over hele verden blir dyrere, og det er fortsatt en vei å gå. Omfanget av aksjesalget er iøynefallende», skriver ING-teamet.

Fremtidsindeksene for Wall Street er svakt positive natt til fredag.

«Disse tyder på en liten oppgang på vei inn i helgen, men det bør tas med en klype salt», skriver ING.

Googler «resesjon»

Den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan & Chase skriver i en ny rapport at det er 85 prosent sannsynlighet for en resesjon i USA. Ved inngangen til juni måned ble sannsynligheten for en konjunkturnedgang i USA sett på som liten.

«Det virker som at det er økt bekymring rundt resesjonsrisiko blant markedsdeltagere og andre aktører i økonomien. Det kan bli selvoppfyllende hvis denne frykten får dem til å endre adferd», skriver teamet ledet av Nikolaos Panigirtzoglou i en rapport.

Hos Googles søkemotor søker amerikanske brukere etter det engelske ordet «recession» (resesjon). Søkeuttrykket har allerede gått forbi toppene som ble satt under finanskrisen i 2008–09 og ved utbruddet av pandemien for over to år siden.

Det er fortsatt et par uker til andre kvartal avsluttes. Det mangler ikke på advarsler. Kina, som er verdens nest største økonomi, har sannsynligvis hatt en flat utvikling i den økonomiske aktiviteten i kvartalet.

«Den globale økonomiske aktiviteten kan ha falt litt i andre kvartal, noe som kan ha vært den svakeste utviklingen i nyere tid bortsett fra toppen av pandemien og den globale finanskrisen», skriver Capital Economics i et notat.

Analyse- og rådgivningsselskapet peker på nedgangen i den russiske økonomien, svak utvikling i Storbritannia og EU, og nedstengninger i Kina. USA blir sett på som et lyspunkt – for nå.

«Svake andrekvartalstall kan være et forvarsel om hva som vil komme», skriver Capital Economics.

Globalt rente- og inflasjonssjokk

Institute of International Finance (IIF), som ble etablert av finansinstitusjoner under den internasjonale gjeldskrisen tidlig på 1980-tallet, kommer med advarsler i et nytt notat.

«Vi er i et globalt rente- og inflasjonssjokk. De lange rentene på statsobligasjoner har steget kraftig på tvers av avanserte økonomier. Finansielle innstramninger tynger på den økonomiske veksten og øker aversjon mot risiko. Dette tynger også på kapitalstrømmene til fremvoksende markeder», advarer IIF-notatet med sjeføkonom Robin Brooks i spissen.

Interesseforeningen sammenligner kapitalstrømmen fra fremvoksende markeder med hva som skjedde i Kina i 2015 og 2016, da det var spekulasjoner rundt en devaluering av den kinesiske valutaen.

IIF mener at fremvoksende økonomier er bedre forberedt nå da rentene er høyere enn den har vært i industriland. De advarer om at det på langt nær en normaltilstand.

«Verden opplever et av de største rentesjokkene i nyere tid», konkluderer IIF.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.