Dow Jones-indeksen i USA falt med 600 poeng på det meste på torsdag før den plutselig tok seg inn og endte dagen med en oppgang. Ikke siden under finanskrisen for ti år siden har det vært så store bevegelser som det har vært i desember.

De asiatiske børsene forsøker å finne et fotfeste fredag morgen etter uroen de siste ukene. Tokyo-børsen har falt svakt. I Kina er det en tilsvarende oppgang på årets siste handelsdag.

I Japan falt industriproduksjonen i november, viser nye statistikker. Etterspørselen etter produksjonsutstyr fra kinesiske kunder er svak. Dette sammenfaller med en svekkelse i resultatene hos kinesiske industriselskaper i november – den første på nesten tre år.

Verre enn under finanskrisen

Ved inngangen til 2018 pekte pilene opp for kinesiske aksjer. Oppgangen var kortvarig og fortsatte noen uker til slutten av januar. Da var det full stopp etter det ble klart at USA forberedte de første skuddene i hva som er blitt en full handelskrig.

Shanghai-indeksen har falt med over 30 prosent siden toppen i januar og 25 prosent i år. Ved Shenzhen-børsen er nedgangen for den ledende indeksen på over 35 prosent. Det kunne ha vært langt verre. Kinesiske storselskaper, støttet av staten, har foretatt støttekjøp av aksjer.

Beregninger foretatt av Bloomberg viser at fallet i Kina i år har redusert børsverdiene med 2300 milliarder dollar (20.125 milliarder kroner). Ikke engang under finanskrisen i 2008, da Shanghai-indeksen falt med 65 prosent, førte det til større verditap i kinesiske yuan.

Interessen for aksjehandel har avtatt. På torsdag ble det omsatt aksjer for vel 260 milliarder yuan. Dette er en åttendedel av hva som ble omsatt sommeren 2015. Marginhandelen er blitt kraftig redusert, noe som indikerer mindre risikovilje – og tro på kinesiske aksjer.

– Vi er på vei inn i en periode med høyere volatilitet. Du må ha tørt krutt liggende klar for å utnytte dette. Det er hvor vi mener at kontanter vil spille en rolle, sier leder for råvarehandel hos Standard Chartered i Singapore, Manpreet Gill, til Bloomberg.

«Vanskelig å overleve nå»

Kinesiske selskaper klager over høye skatter og nye reguleringer som gjør det vanskelig å drive forretninger.

– Alt øker – lønninger, leie og offentlige kostnader. Det eneste som faller er verdien på ordrene. Det er vanskelig å overleve nå, sier den kinesiske entreprenøren Lee Teng til South China Morning Post.

Nye skatteøkninger fra nyttår vil øke byrden for kinesiske selskaper med 2400 milliarder kroner.

– Det utgjør rundt 20 prosent av totale overskudd for kinesiske selskaper i fjor, sier sjeføkonom Hu Yifan hos UBS Wealth Management til South China Morning Post.

USA og Kina skal møtes etter nyttår for å forsøke å komme til enighet om en handelsavtale før fristen går ut den 1. mars. Skepsisen er stor om det vil gi resultater.

– Usikkerheten vil fortsette å tynge markedet. Jeg tror det kommer til å føre til fortsatt volatilitet fremover. Det vil ikke være en tydelig vei til en avtale eller en form for løsning, sier direktør Dave Campbell hos BOSInvest til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne kryptoriggen står i en kjeller i Asker og har hjulpet DNB-fond til å tjene 150 millioner kroner
02:47
Publisert: